c S

Nadaljevanje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik v pričakovanju branja obtožnice

12.05.2011 07:22 Ljubljana, 12. maja (STA) - Sedemnajst obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik bo dopoldan drugič sedlo na zatožno klop. Tokrat je pričakovati, da bo tožilka Blanka Žgajnar le prebrala obtožnico in da se bo glavna obravnava začela. Ali bo Žgajnarjeva prebrala obtožnico, je odvisno tudi od odločitve glede izločitve dokazov.

Obramba namreč želi, da se o izločitvi dokazov odloča med samo obravnavo. Po besedah Luke Zajca, zagovornika obtoženega Dragana Tošića, bo treba počakati, da se izvedejo določeni dokazi. Nezakonitost očitajo dokazom, pridobljenim s prisluškovanjem srbskih in italijanskih organov.

Tožilka, sicer vodja specializiranega oddelka za pregon organiziranega kriminala, pa jim odgovarja, da je o teh dokazih višje sodišče že odločalo, zato je senatu predlagala, naj o izločitvi dokazov odloča še pred začetkom glavne obravnave ter obrambo zavrne.

Predsednik senata je obema stranem sporočil, da se senat umika na posvetovanje, njihova odločitev pa bo znana danes.

Sojenje se je začelo v torek, torej slabo leto po obsežni policijski akciji. Policisti in kriminalisti so 25. maja lani aretirali 14 ljudi. V okviru akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.