c S

Evropski parlament in Evropska komisija s skupnim registrom lobistov

11.05.2011 16:42 Strasbourg, 11. maja (STA) - Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel nova pravila glede lobiranja in lobistov, ki med drugim predvidevajo uvedbo skupnega registra za lobiste in interesne skupine, ki delujejo v Evropskem parlamentu in Evropski komisiji. Evropski poslanci so podprli tudi uvedbo t.i. zakonodajne sledi oz. seznama stikov z lobisti.

Register o preglednosti bo v skladu s sporazumom, ki sta ga Evropski parlament in Evropska komisija dosegla novembra lani, združil obstoječa registra lobistov, akreditiranih pri obeh institucijah. Vpis organizacij in posameznikov, ki vplivajo na oblikovanje evropskih politik, kot so različna združenja ali organizacije, ki zastopajo cerkve in verske skupnosti, bo poslej lažji. Skupni register lobistov bo predvidoma na voljo na internetu od junija letos.

Evropski parlament je danes tudi potrdil predlog, po katerem bodo morali poslanci v prihodnje svojim zakonodajnim poročilom priložiti tudi seznam stikov z lobisti, t.i. "zakonodajno sled". Odslej bodo morali tudi sproti sporočati spremembe svojega premoženjskega stanja pristojnim službam.

Parlamentarci so o novih predpisih glede lobiranja in lobistov razpravljali v torek, ko so izpostavili nujnost večje preglednosti pri lobiranju in poudarili, da bi moral register zajemati tudi Svet EU, ne le Evropski parlament in Evropsko komisijo.

Parlament je nova pravila, ki so jih pripravljali več let, sprejel slaba dva meseca po izbruhu lobistično-korupcijske afere, zaradi katere je med drugim odstopil Evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler.

Evropski parlament ima register lobistov in interesnih skupin, ki tam delujejo, od leta 1996, Evropska komisija pa od leta 2008.