c S

Nina Betetto nova podpredsednica vrhovnega sodišča

05.05.2011 07:36 Ljubljana, 04. maja (STA) - Državni zbor je danes za podpredsednico vrhovnega sodišča za šestletni mandat imenoval vrhovno sodnico Nino Betetto. Za novo članico nadzornega odbora sklada za razgradnjo Nek pa so poslanci potrdili Brigito Stopar.

Nina Betetto je bila edina kandidatka za omenjeno funkcijo, v imenovanje pa jo je DZ predlagal pravosodni minister Aleš Zalar. Njeno kandidaturo so podprli tudi člani obče seje vrhovnega sodišča ter Sodni svet. Kot je pri presoji primernosti kandidatke zapisal Sodni svet, so naloge, ki jih je kandidatka izpostavila kot prednostne, realne in uresničljive tudi v sedanji družbeno-ekonomski situaciji.

Nina Betetto je leta 1985 diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, leto pozneje pa še iz francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1994 je pridobila naziv magistrica prava. Vrhovna sodnica je postala marca 2006, uveljavila pa se je tudi kot strokovnjakinja na področju alternativnega reševanja sporov in pri prizadevanjih za povečanje učinkovitosti sodnih postopkov tako v slovenskem kot evropskem prostoru.

DZ je poleg tega iz nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško razrešil Antona Musarja, ki je s funkcije člana nadzornega odbora odstopil. Za novo članico pa so poslanci namesto Maksimilijana Lavrinca imenovali Brigito Stopar.

Potem ko je DZ nekdanjemu poslancu SNS Srečku Prijatelju, ki je bil pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen, marca prenehal mandat, so poslanci danes razdelili njegova mesta v delovnih telesih. Prijateljeva naslednica Sara Viler ga bo nasledila kot podpredsednica odbora za promet in kot nadomestna članica komisije, ki se ukvarja z gradnjo avtocest. Član komisije, ki se ukvarja s spornimi menedžerskimi prevzemi, pa je postal Silven Majhenič.