c S

Za dvojezično osebno izkaznico ne bo mogoče zaprositi kjer koli v državi

03.05.2011 15:00 Ljubljana, 03. maja (STA) - DZ je s 74 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o osebni izkaznici, ki med drugim črta možnost uvedbe elektronske osebne izkaznice. Ob tem so iz zakona črtali tudi možnost, da bi prebivalci narodnostno mešanih območij lahko za dvojezično izkaznico zaprosili kjer koli v državi.

Novela zakona o osebni izkaznici črta določbe sedanjega zakona, ki govorijo o opcijski uvedbi elektronske osebne izkaznice. Elektronska izkaznica je bila namreč vpeljana z zadnjo novelo, vendar v praksi zaradi cenovne nesprejemljivosti izdelave novih izkaznic ni nikoli zaživela.

Poleg tega novela uvaja možnost pridobitve osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70 letu starosti, možnost izdaje in naznanitve pogrešitve osebne izkaznice na diplomatskem predstavništvu ter možnost vročitve izdelane osebne izkaznice pri izdelovalcu.

DZ je pred prazniki opravil tretje branje zakona. Ob drugem branju je namreč na predlog poslancev narodnih manjšin sprejel dopolnilo, na podlagi katerega bi dvojezično osebno izkaznico državljanu s prebivališčem na območju, kjer živita narodni skupnosti, izdala katerakoli upravna enota.

S tem pa se ni strinjala vlada, ki je vztrajala, da ustavna določba o uradnem jeziku ne daje pravice, da bi se dvojezične osebne izkaznice izdajale zunaj narodnostno mešanega območja. Zato je predlagala dopolnilo, s katerim bi črtali možnost izdaje dvojezične osebne izkaznice kjer koli v državi. Takšno dopolnilo je DZ danes tudi sprejel.