c S

Skupščina Istrabenza v začetku junija o razrešnici upravi in prejemkih uprave in nadzornikov

29.04.2011 12:37 Koper, 29. aprila (STA) - Lastniki Istrabenza bodo na skupščini, ki bo 2. junija, med drugim odločali o razrešnici upravi in nadzornemu svetu družbe za leto 2010. Skupščina bo prejela tudi informacijo o prejemkih članov organov vodenja in nadzora v družbi, je Istrabenz sporočil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupščina Istrabenza bo imenovala tudi revizorja za revidiranje poslovanja za leto 2011. Po predlogu naj bi bila to družba KPMG Slovenija.

Holdinška družba Istrabenz, ki je od konca leta 2009 v postopku prisilne poravnave, je lani zaradi odprodaje naložb ustvarila 6,9 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je v letu 2009 beležila 61 milijonov evrov izgube. Istrabenz na ravni skupine medtem še vedno beleži izgubo; ta je lani znašala dobrih 12 milijonov evrov in je bila občutno nižja od tiste iz 2009, ki je znašala slabih 72 milijonov evrov.

Družba Istrabenz je marca lani začel uresničevati načrt finančnega prestrukturiranja. Tako je poleg rednega poslovanja začel prodajati premoženje, med drugim Drogo Kolinsko, za katero je iztržil 243,1 milijona evrov, s prejetimi kupninami pa je družba poravnavala svoje obveznosti do upnikov.

Družba je bančnim upnikom v prisilni poravnavi lani poplačala 205,2 milijona evrov glavnic ter 17,7 milijona evrov obresti, kar je bistveno več, kot je predvideval načrt finančnega prestrukturiranja za poslovno leto 2010. Obveznosti Istrabenza so se lani v primerjavi z letom prej znižale za 236,8 milijona evrov.

Lani je družbo vodil Tomaž Berločnik, ki pa je v začetku letošnjega leta prevzel vodenje Petrola. Njegovo mesto v Istrabenzu je zasedel Rudi Grbec.