c S

Kmetijsko ministrstvo zaradi pomorov čebel prepovedalo uporabo nekaterih fitofarmacevtskih sredstev

29.04.2011 07:21 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo je v uradnem listu objavilo odredbo o prepovedi prometa in uporabe fitofarmacevtskih sredstev poncho FS 600 rdeč, cruiser 350 FS in cruiser 70 WS. Odredba prepoveduje tudi uporabo biscaya in fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo aktivne snovi klotiniadin, imidakloprid in riametoksam na semenu koruze in oljne ogrščice.

Ministrstvo je tako sprejelo prvi ukrep za omejitev pomorov čebel v Pomurju, kjer je bilo letos zabeleženih že 23 lokacij pomorov čebel. Glede na sedem izvidov čebel je najverjetnejši vzrok za pomore kemična substanca klotianidin na semenu koruze. Med prvimi ukrepi so začasna prepoved semena z neonikotinoidi, omejitev uporabe insekticida biscay in povečanje vzorčenja v panjih, je danes dejal kmetijski minister Dejan Židan.

Ponovil je, da je glede na sedem izvidov pomorjenih čebel najverjetnejši vzrok za njihov pomor kemična substanca klotianidin. Pri tem je opozoril, da pričakujejo tudi rezultate analize semen koruze, ki so jo poslali v nemške laboratorije. Tudi na ta način naj bi prišli do informacije, ali so bila semena pravilno obdelana ali ne.

Odredba začne veljati v petek.