c S

Minister Lukšič predstavil nov predlog pravilnika o potrjevanju učbenikov

29.04.2011 07:21 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je na današnjem srečanju z novinarji predstavil nov predlog pravilnika o potrjevanju učbenikov za prihodnje šolsko leto, ki spreminja postopek potrditve in povečuje pristojnosti zavoda za šolstvo. Cilji v beli knjigi niso dobro postavljeni, poudarek šolski avtonomiji je premajhen, meni minister.

Na ministrstvu za šolstvo in šport se že ves čas Lukšičevega ministrovanja ukvarjajo z vprašanjem, kaj bi z učbeniki, še zlasti po konfliktu med ministrstvom in založniki. "Ta je rezultiral v poplavi zlasti delovnih zvezkov. Rezultat je, da se učbeniki še bolj dražijo in da stroški na račun delovnih zvezkov, še bolj naraščajo," poudarja minister.

Zato so lani na ministrstvu prišli do zaključka, da morajo imeti starši kot plačniki vpliv na ceno. Na ministrstvu so namreč želeli, da se preneha nekritično povečevanje števila delovnih zvezkov samo pod vplivom založnikov.

"Poleg tega smo želeli omejiti nekritično menjavo učbenikov v učbeniških skladih. Mehanizem, ki je v veljavi, poskušamo letos še malo razrahljati v prid kvalitete učbenikov s spremenjenim načinom recenziranja," pravi Lukšič.

V predlogu pravilnika, ki ureja proces sprejemanja učbenikov, je spremenjen način recenziranja tako, da recenzenta ne predlaga več založba, ampak Zavod RS za šolstvo oz. ustrezna strokovna skupina.

Ministrstvo bo v proces potrjevanja učbenikov sprejemalo samo tiste učbenike, ki jih bo kot šolsko polje naročilo. Tako bo ministrstvo vsako leto aprila objavilo razpis za učbenike v osnovnih in srednjih šolah za posamezni predmet.

Na zavodu za šolstvo so po naročilu ministrstva ugotovili, da je približno 300 učbenikov ustreznih, čez 30 pa jih potrebuje spremembe zaradi prenovljenih učnih načrtov. "S temi ukrepi bi radi uredili učbeniško politiko," pravi minister Lukšič.

Minister je v zvezi z nastajajočo belo knjigo o vzgoji in izobraževanju, ki je v javni razpravi še do sobote, dejal, da je ambicija, da belo knjigo obravnava državni zbor. "Za ta namen bo treba peljati politično debato," ocenjuje Lukšič. Meni, da so zdaj cilji v osnutku bele knjige slabo postavljeni. Prepričan je, da je poudarek na šolski avtonomiji premajhen.

Glede koalicijskih zdrah pa Lukšič, sicer član SD, zatrjuje, da je stranka "še trdna in nima nobenih težav". Dopušča sicer možnost predčasnih volitev, a za to po njegovem ni razloga, ker ne gre za politično krizo. Če se bo Slovenija odločila za predčasne volitve, bi Lukšič svetoval spremembo ustave z dvoinpoletnim mandatom vlade.