c S

Po mnenju strank dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih dober, če je dober za manjšino

29.04.2011 07:20 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Na torkov dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem so se danes odzvali v LDS, SLS in SNS. Pri LDS in SLS menijo, da če je dogovor, ki med drugim predvideva postavitev napisov v 164 krajih, dober za koroške Slovence, potem se z njim strinjajo tudi v strankah. Prvak SNS Zmago Jelinčič pa meni, da dogovor ne pomeni ničesar.

Če Slovenci na avstrijskem Koroškem ocenjujejo, da je sprejeti dogovor zanje dober, potem bi moral biti dober tudi za nas v Sloveniji, menijo pri LDS. Pri tem dodajajo, da je bil po 56 letih nespoštovanja 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) in desetinah odločb ustavnega sodišča vendarle storjen pomemben korak naprej.

Pri LDS tudi upajo, da se bodo dvojezični napisi z naslovnic časopisov sedaj preselili na obrobja slovenskih krajev, v katerih bodo otroci lahko obiskovali slovenske vrtce in šole, njihovi starši pa uporabljali slovenščino v upravnih postopkih. Da bi dogovor resnično zaživel, je potrebno počakati še na vladno in parlamentarno soglasje ter na koroški referendum. Slovenska zunanja politika pa mora po mnenju vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica pozorno spremljati uresničevanje pravic slovenske manjšine iz tega dogovora in tudi širše.

Tudi pri SLS so mnenja, da glede na to, da se s predlaganim kompromisom strinjajo predstavniki manjšine tudi zaradi celotne paketne ureditve, se tudi v stranki strinjajo z dogovorom. Ob tem se je nedvoumno pokazala vsa dvoličnost avstrijske politike do slovenske manjšine v luči zahtev Avstrije glede avstrijske manjšine na Tirolskem, kjer so uspeli za svojo manjšino izboriti vse, še opozarjajo.

Dodajajo, da je žalostno, da bo s t.i. ustavnim zakonom Avstrija redefinirala ADP, na podlagi katere je Avstrija tudi nastala. V SLS so zelo kritični do takšnega redefiniranja ADP "po ovinkih", vendar upajo, da se bo s tem pritisk na slovensko manjšino s strani avstrijske svobodnjaške stranke končno končal. Po mnenju poslanca SLS Franca Pukšiča se je pokazalo tudi, da slovenska zunanja politika ni ravnala prav, ko ni zahtevala pravnega nasledstva v ADP. To se zdaj po njihovi oceni kaže kot velika napaka slovenske zunanje politike.

Po mnenju vodje SNS Jelinčiča torkov dogovor ne pomeni nič. Jelinčič meni, da bi morala slovenska vlada sprožiti to vprašanje pred Združenimi narodi in Svetom Evrope, saj gre za kršenje temeljnih načel, ki jih zagovarjajo tako ADP kot mednarodno sprejete listine.

Po mnenju Jelinčiča je treba "Avstrijcem povedati, da njihova državnost po drugi svetovni vojni temelji zgolj in samo na borbi slovenskih koroških partizanov proti nacizmu, kajti če ne bi bilo njih, ne bi bilo sedanje Avstrije". Vodja SNS je tudi kritičen do slovenske vlade, ki "pokleka pred sosednjo Avstrijo, in to predvsem zaradi ignorantstva, nepoznavanja zgodovine in zaradi tega, ker ji je popolnoma vseeno za slovenski narod".

Iz SDS so sporočili, da se na torkov dogovor ne bodo odzvali, v drugih strankah pa za odziv še niso bili na voljo.

Dogovor, ki so ga v četrtem krogu pogajanj v torek zvečer dosegli predstavniki avstrijske zvezne vlade, deželne vlade avstrijske Koroške in treh organizacij koroških Slovencev, predvideva postavitev dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih na avstrijskih Koroškem. Vključuje tudi druge ukrepe, med drugim sistemsko ureditev slovenske glasbene šole in finančno podporo dvojezičnim vrtcem in šolam. Dogovor morata potrditi še avstrijska vlada in parlament.