c S

Kitajska po mnenju ameriškega diplomata nazaduje pri človekovih pravicah

29.04.2011 07:19 Peking, 28. aprila (STA) - Ameriški predstavnik za človekove pravice Michael Posner je Kitajsko danes obtožil "resnega nazadovanja" na področju človekovih pravic. Posner, ki je na čelu urada za človekove pravice v ameriškem State Departmentu, je še dejal, da njegova delegacija od Pekinga ni prejela zadovoljivih informacij o prijetih ali izginulih posameznikih na Kitajskem.

Posner, ki vodi ameriški Urad za demokracijo, človekove pravice in delo, je po pogovorih v Pekingu novinarjem danes dejal, da uradni Peking ni posredoval koristnih informacij o določenih primerih posameznikov, ki so bili pridržani ali so izginili v minulih mesecih na Kitajskem.

Posner je sicer vodil delegacijo, ki se je v Pekingu udeležila dvodnevnega uradnega dialoga med ZDA in Kitajsko o človekovih pravicah. Kot je pojasnil, njegova delegacija med drugim ni prejela zadovoljivih odgovorov o usodi profesorja prava Teng Biaoja, ki je izginil februarja, in umetnika Ai Weiweija, ki naj bi ga oblasti prijele 3. aprila, vendar proti njemu formalno še niso vložile obtožnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška delegacija je na pogovorih s kitajskimi predstavniki po Posnerjevih besedah načela vrsto vprašanj, vključno z omejevanjem verskih skupin na Kitajskem, obravnavanja manjšin, med njimi Tibetancev in muslimanskih Ujgurov, in pridržanja vrste pravnikov in zagovornikov človekovih pravic.

"V minulih tednih smo videli resno nazadovanje v človekovih pravicah in pogovori o teh negativnih pojavih so v zadnjih dneh prevladovali v pogovorih o človekovih pravicah," je še povedal Posner in dodal, da je potrebno ta vprašanja nenehno postavljati ob različnih srečanjih in forumih. Dejal je še, da so najvišji vladni predstavniki v ZDA globoko zaskrbljeni zaradi poslabšanja človekovih pravic na Kitajskem, poroča AFP.