c S

Pivovarna Laško s tožbo zoper odločbo varuha konkurence, Kad predlaga dokapitalizacijo

28.04.2011 10:11 Laško, 28. aprila (STA) - Pivovarna Laško in njeni odvisni družbi Pivovarna Union in Radenska so v torek na Vrhovno sodišče RS vložile tožbo zoper odločbo Urada RS za varstvo konkurence, s katero je ta prepovedal izvedbo prenosa lastništva delnic družbe Mercator brez predhodnega soglasja varuha konkurence. Kad pa medtem predlaga dokapitalizacijo Pivovarne Laško.

S tožbo družbe skupine Pivovarna Laško zahtevajo odpravo izpodbijane odločbe urada, je Pivovarna Laško danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Hkrati s tožbo so družbe skupine Pivovarna Laško vložile tudi predlog za izdajo začasne odredbe za odložitev izvršitve izpodbijane odločbe varuha konkurence.

Urad za varstvo konkurence je v torek družbam iz skupine Pivovarna Laško omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja. Enako omejitev je izrekel tudi za banke NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper.

Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je tako do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence v predmetni zadevi možen zgolj ob soglasju urada.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je zato v torek tik pred glasovanjem o morebitni prodaji 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju prekinil sejo.

Laščani so takrat dodali, da prepoved izvedbe prenosa lastništva delnic Mercatorja bistveno vpliva na proces finančne sanacije njihove družbe in skupine ter da bodo "izkoristili vsa pravna sredstva za zaščito interesov lastnikov, družb in zaposlenih".

Te družbe od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Interes za delež Laščanov v Mercatorju so sicer izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem.

Laška pivovarna je medtem danes še sporočila, da Kapitalska družba (Kad) zahteva sklic skupščine družbe Pivovarne Laško, na katerem bi odločali glede predloga o dopolnitvi statuta družbe z določilom o odobrenem kapitalu.

To določilo bi upravo pooblaščalo, da v obdobju petih let po vpisu dopolnitve statuta v sodni register poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe, ki obstaja v času sprejema dopolnitev statuta, kar predstavlja največ 18,25 milijona evrov, z izdajo novih delnic za denarne vložke.

Pri tem je Kad v zahtevi zapisal, da, v kolikor bo uprava družbe ocenila, da so izpolnjeni pogoji za odločanje delničarjev na skupščini o rednem povečanju osnovnega kapitala, skupščini s predlaganimi sklepi o rednem povečanju osnovnega kapitala ne bo nasprotoval, ampak bo štel, da je s takšnim sklicem skupščine ugodeno njegovi zahtevi.

Hkrati v Kadu kot 7,06-odstotnem lastniku Pivovarne Laško dodajajo, da so pod ekonomsko upravičenimi pogoji pripravljeni sodelovati v sorazmernem deležu pri dokapitalizaciji družbe.

Pri tem pozivajo upravo družbe, da skupščina zaseda čim prej, vendar ne kasneje kot v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer bodo uveljavili svoje korporacijske pravice v skladu z zakonodajo.

V Kadu svojo zahtevo pojasnjujejo s tem, da je finančni položaj skupine Pivovarna Laško zelo resen. Kapital skupine je konec leta 2010 znašal 131,9 milijona evrov in je bil za 30,7 milijona evrov manjši kot konec leta 2009. Poleg tega visok finančni dolg obremenjuje tekoče poslovanje ter ogroža obstoj in razvoj skupine.

Konec leta 2010 je skupina izkazovala primanjkljaj obratnega kapitala v višini 44,7 milijona evrov, finančne obveznosti pa so znašale 397,5 milijona evrov.

V Kadu menijo, da bi kljub morebitni uspešni izvedbi odprodaje finančnih naložb in poslovno nepotrebnega premoženja obvladujoča družba še vedno ostala prezadolžena.

Ob tem navajajo, da razmerje med finančnim dolgom in lastniškim kapitalom skupine znaša 3,0, finančni odhodki z naslova obresti na dolg matične družbe pa so v letu 2010 znašali 13 milijonov evrov in za 1,8 milijona evrov presegli ustvarjen dobiček iz poslovanja.

"Tako visoke obresti ogrožajo nemoteno poslovanje in razvoj družbe. S povečanjem trajnih virov bi družba omogočila ohranjanje in povečevanje vrednosti premoženja svojim lastnikom," je zapisal predsednik uprave Kada Borut Jamnik in dodal, da bodo dodatni viri imeli ugoden učinek na vrednost delnice oziroma lastniškega premoženja.