c S

DVK danes o referendumu in natečaju za direktorja

28.04.2011 08:30 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Državna volilna komisija (DVK) bo danes obravnavala poročilo o izidu referenduma in glasovanja o zakonu o malem delu ter izvedbo referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Razpravljali bodo tudi o aktih, potrebnih za izvedbo javnega natečaja za imenovanje direktorja DVK.

Referenduma o zakonu o malem delu se je udeležilo skoraj 34 odstotkov volivcev, med njimi se jih je proti zakonu izreklo dobrih 80 odstotkov.

Državni zbor je za izvedbo referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno razpisal 5. junij. Isti dan se bomo volivci na referendumu izrekali o pokojninski reformi in zakonu o arhivih.

Zakonsko podlago za delovanje DVK določa zakon o volitvah v državni zbor. Slednji določa, da DVK vodi direktor, ki opravlja tudi naloge tajnika komisije. Direktorja na podlagi javnega natečaja za mandatno obdobje petih let imenuje sama DVK. Trenutno omenjeno funkcijo opravlja Marko Golobič, ki je na tem mestu že od prvih demokratičnih volitev.