c S

Vlada o noveli zakona o jedrski varnosti in o raziskovalni infrastrukturi

28.04.2011 08:30 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Vlada bo danes ob zelo omejenem dnevnem redu med drugim obravnavala novelo zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki odpravlja nekatere vsebinske pomanjkljivosti dosedanjega zakona s ciljem učinkovite jedrske varnosti. Obravnavala bo tudi predlog prioritet pri razvoju raziskovalnih infrastruktur za obdobje 2011-2020.

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je predlagatelj novele, tako poudarjajo, da se s predlaganimi spremembami ne posega v cilje osnovnega zakona, ki je ustrezno in učinkovito urejanje varstva pred ionizirajočimi sevanji in jedrske varnosti.

Predlog novele med drugim na področje zaščite pred sevanjem in jedrske varnosti uvaja novo temeljno načelo. Gre za načelo stopenjskega pristopa, ki določa, da se pri obravnavanju jedrske in sevalne varnosti zadeve obravnavajo primerno njihovim tveganjem, in sicer tako, da se bolj tveganim zadevam namenja več pozornosti kakor manj tveganim.

Predlog med drugim prinaša tudi pravila glede omejitve pravice do stavke za osebje v jedrskih in sevalnih objektih, za tiste, ki prevažajo jedrske snovi ter za tiste, ki izvajajo fizično varovanje tovrstnih objektov.

Uvaja tudi določila o posebnih delovnih pogojih za javne uslužbence pristojnih organov za jedrsko in sevalno varnost. Za inšpektorje in uradne osebe predvidevajo stalno pripravljenost na domu ter urejajo nadurno delo ob izrednih dogodkih, zato da se zagotovi 24-urna razpoložljivost strokovnega osebja.

Vlada se bo posvetila tudi predlogu načrta razvoja raziskovalnih infrastruktur za obdobje 2011-2020, ki določa prioritete Slovenije pri sodelovanju v velikih evropskih projektih podporne infrastrukture za raziskovalno delo in oblikovanju domače podporne infrastrukture. Dokument vsebinsko dopolnjuje predlog raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije za obdobje 2011-2020, ki ga je vlada sprejela nedavno.