c S

Nove ovadbe zaradi suma kršitve pravic delavcev in ponarejanja listin

26.04.2011 12:51 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Cerkniški policisti so pred dnevi na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali dopolnitev lanske julijske kazenske ovadbe, ki se nanaša na podan utemeljen sum storitve 56 kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev ter 22 kaznivih dejanj ponarejanja listin. Kazensko je bilo ovadenih sedem fizičnih oseb in ena pravna oseba.

Policisti so sicer zaradi podanega utemeljenega suma storitve sedmih kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev že julija lani kazensko ovadili šest fizičnih in dve pravni osebi.

Kot je STA izvedela neuradno, gre v dopolnjeni ovadbi za samostojnega podjetnika Hysena Gashija ter odgovorne osebe podjetij Hysen Gashi in Lami gradbeništvo, ki svojim delavcem niso plačevali socialnih prispevkov.

Na podlagi zbranih obvestil v predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da odgovorne osebe dveh pravnih oseb in samostojnega podjetnika zavestno niso ravnali po predpisih s področja plačila obveznih prispevkov z naslova socialnega zavarovanja, saj v različnih časovnih obdobjih v letih 2008, 2009 in lani za 22 zaposlenih oseb niso plačevali obveznih prispevkov za socialno varnost iz delovnega razmerja, so danes sporočili iz Policijske uprave Postojna.

Na Policijski upravi Postojna so dodali, da omenjeni zavestno niso ravnali po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu. S tem so zaposlene prikrajšali za njihove pravice, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ta način so trije gospodarski subjekti po navedbah Policijske uprave Postojna protipravno pridobili premoženjsko korist v višini najmanj 212.252 evrov, "kolikor znaša višina obračunanih, a neplačanih prispevkov za 22 zaposlenih delavcev".

Iz Postojne so sporočili še, da se kazniva dejanja ponarejanja listin nanašajo na različna časovna obdobja od leta 2007 do lani, ko sta odgovorni osebi gospodarskega subjekta davčni upravi na t. i. REK obrazcih prikazovala lažne podatke o izplačanih plačah ter drugih obveznostih delodajalca z naslova delovnega razmerja.