c S

Šantlova dopolnila ugovor proti vodenju prisilne poravnave

26.04.2011 11:53 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Prisilna upraviteljica SCT Majda Šantl je danes skladno s sklepom ljubljanskega okrožnega sodišča dopolnila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave družbe. Šantlova ocenjuje, da je stopnja verjetnosti, da bo SCT postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben, nižja od 50 odstotkov.

Šantlova je omenjeno oceno podala na podlagi načrta finančnega prestrukturiranja ter na osnovi analize podatkov o tekočem poslovanju, je razvidno iz današnje objave na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Glavni vzrok za omenjeno oceno so bistvena negativna odstopanja dejanskega poslovanja v letu 2011 od projekcij poslovanja, ki so bile podane v načrtu finančnega prestrukturiranja, ter dejstvo, da družba z današnjim dnem zamuja več kot tri mesece z izplačilom plač.

Šantlova je sicer ugovor proti vodenju prisilne poravnave SCT objavila pretekli ponedeljek. Kot je navedla, sredstva z naslova posojila niso bila pridobljena, garancije so že bile unovčene, najavljene so dodatne unovčitve, prekinjenih je več pogodb, naročniki odklanjajo plačila družbi, dolžnik pa ne izplačuje plač, pri čemer je 600 delavcev napotil na čakanje.

Zaradi navedenega se po besedah Šantlove ne uresničujejo projekcije iz načrta finančnega prestrukturiranja in se povečujejo stroški, ki bi v primeru stečaja zmanjševali maso za poplačilo vseh ostalih upnikov.

Če je Šantlova ustrezno dopolnila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in bo sodišče sledilo njenemu predlogu, se nekdaj največjemu slovenskemu gradbenemu podjetju SCT, ki ga vodi Ivan Zidar, obeta stečaj.