c S

Zoper Vrhovno sodišče predlagan prekrškovni postopek zaradi javnega naročila

26.04.2011 08:03 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Družba Tax-Fin-Lex je proti Državni revizijski komisiji (DRK) predlagala uvedbo prekrškovnega postopka proti Vrhovnemu sodišču RS, ker je to po njenem mnenju izigralo odločbe DRK pri javnem naročilu za pravno informacijski sistem. Že do sedaj je moralo Vrhovno sodišče zaradi utemeljenih revizij plačati dvakrat po 5.000 evrov stroškov postopka.

Vrhovno sodišče RS je leta 2010 objavilo razpis za dostop do pravno informacijskega sistema, ki pa ga je Državna revizijska komisija razveljavila. Razpisni pogoji naj bi namreč omejevali konkurenco, po mnenju predlagatelja revizije, družbe Tax-Fin-Lex, naj bi celo favorizirali konkurenčni Ius Software.

Tax-Fin-Lex naročniku po lastnih besedah ni mogel zagotoviti v razpisu zahtevanih strokovnih pravnih člankov iz edicij GV Založbe, saj je ta v 100-odstotni lasti družbe Ius Software. S tem je ta "edini na slovenskem trgu, ki lahko izpolni omenjeno naročnikovo zahtevo", so zapisali.

Vrhovno sodišče RS je razpis oktobra 2010 ponovilo v dveh sklopih. V prvem naj bi ponudnik zagotovil informacijski dostop do zakonodaje in sodne prakse, v drugem pa do pravne literature. Družba Tax-Fin-Lex ponudbe za prvi sklop ni predložila, ampak je zaradi domnevnih nepravilnosti in nezakonitosti v razpisni dokumentaciji ponovno zahtevala revizijo.

Vrhovno sodišče RS je revizijo decembra 2010 zavrnilo kot brezpredmetno, saj je prvi sklop razpisa neuspešno zaključilo. Edini ponudnik Ius Software je namreč v okviru drugega sklopa brezplačno ponudil rešitev tudi za informacijski dostop do zakonodaje in sodne prakse.

Medtem je tudi Državna revizijska komisija pritrdila revizijskemu zahtevku družbe Tax-Fin-Lex in prvi sklop razpisa razveljavila, omenjena družba pa je proti Vrhovnemu sodišču predlagala uvedbo prekrškovnega postopka.

Kot so zapisali v predlogu, je Vrhovno sodišče kršilo zakonodajo, saj je naročilo za prvi sklop (zakonodaja in sodna praksa) oddalo brez izvedbe ustreznega postopka. Z izbiro istega izvajalca tako za zakonodajo (1. sklop) kot pravno literaturo (2. sklop) pa naj bi "izigralo vse prejšnje odločitve Državne revizijske komisije".

Na DRK sicer za STA niso mogli potrditi uvedbe prekrškovnega postopka proti Vrhovnemu sodišču RS, saj bi "razkritje lahko škodovalo izvedbi", po naših podatkih pa naj bi postopek dejansko tekel proti odgovorni osebi. Na Vrhovnem sodišču RS so za STA pojasnili, da z uvedbo prekrškovnega postopka niso seznanjeni.

Kot so še pojasnili pri DRK, je za tovrstne prekrške velikih in srednjih družb v zakonodaji sicer predvidena globa v višini od 25.000 do 100.000 evrov, za druge združbe od 12.500 do 50.000 evrov, za samostojne podjetnike pa od 7.500 do 30.000 evrov.

Že do sedaj pa je moralo Vrhovno sodišče zaradi dveh utemeljenih revizij plačati dvakrat po 5.000 evrov stroškov za postopek na Državni revizijski komisiji.