c S

Kitajska sodišča z več primeri kršitev intelektualne lastnine

26.04.2011 07:12 Peking, 25. aprila (STA) - Kitajska ugotavlja, da njena kampanja za zaščito pravic intelektualne lastnine in proti plagiatorstvu že prinaša sadove. Lani so tako sodišča obravnavala za 40 odstotkov več primerov, povezanih z domnevnimi kršitvami pravic intelektualne lastnine, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Lani so sodišča na Kitajskem sprejela 42.931 primerov domnevnega kršenja pravic intelektualne lastnine, razsodila pa so v 41.718 primerih. Vrednost intelektualne lastnine, na katero so se nanašali primeri, je dosegla skoraj 1,2 milijarde dolarjev, je pokazalo v minulem tednu objavljeno poročilo kitajskega vrhovnega sodišča.

"Občutno povečanje obravnavanih primerov intelektualne lastnine kaže, da so sodišča v veliki meri postala primarni kanal za razreševanje teh sporov," je ocenil predstavnik sodišča Sun Jungong.

Boljše varstvo intelektualne lastnine je že dolgo ena ključnih zahtev tujih podjetij, ki delujejo na Kitajskem. Je pa poročilo pokazalo, da se kljub povečanemu številu obravnavanih primerov število primerov, v katerih so vključene tuje pravne osebe, ni znatno povečalo.

Ponaredki in kopije, ki prihajajo s Kitajske, po nekaterih ocenah podjetjem letno odžrejo več milijard dolarjev prihodkov. Ameriška gospodarska zbornica na Kitajskem pa ugotavlja, da kar 70 odstotkov njenih članov uveljavljanje zakonov v praksi s strani Pekinga ocenjuje kot neučinkovito, je še poročala AP.