c S

Urad za varstvo konkurence se bo preoblikoval v agencijo

26.04.2011 07:23 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, s katero se bo Urad RS za varstvo konkurence izvil izpod okrilja ministrstva za gospodarstvo ter preoblikoval v samostojno in neodvisno agencijo. Ta bo začela delovati s 1. januarjem 2012.

Na novoustanovljeno Javno agencijo RS za varstvo konkurence se bodo v nespremenjenem obsegu prenesle vse naloge in pristojnosti, ki jih po veljavnem zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence zdaj opravlja urad.

Agencijo bo vodil direktor, imela pa bo še petčlanski svet agencije ter komisijo za varstvo konkurence, katere pristojnosti bodo omejene le na odločanje v konkretnih zadevah.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je kot vzrok za preoblikovanje urada v agencijo pred kratkim navedla željo, da se čim bolj omeji neposredni politični nadzor nad opravljanjem nalog na področju varstva konkurence. Povečanje samostojnosti in neodvisnosti varuha konkurence je bila tudi ena od zahtev OECD, katere članica je Slovenija postala lani.