c S

Ministrstvo za pravosodje znižalo notarsko tarifo za elektronske zemljiškoknjižne vpise

26.04.2011 07:17 Ljubljana, 22. aprila (STA) - V skladu z novelo o zemljiški knjigi, po kateri bo od 1. maja obvezno elektronsko vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov, je uradni list objavil dva izvedbena predpisa, ki bosta omogočila učinkovito izvedbo informatizacije zemljiškoknjižnega postopka. Pravosodno ministrstvo je ob tem znižalo notarsko tarifo za elektronske zemljiškoknjižne vpise.

Prvi izvedbeni predpis je pravilnik o zemljiški knjigi, ki ureja podrobnejša pravila o elektronskem vlaganju zemljiškoknjižnih predlogov in drugih vlog udeležencev v zemljiškoknjižnih postopkih, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Dodali so, da gre tudi za podrobnejša pravila o načinu pretvarjanja pisnih listin, ki se predložijo v zemljiškoknjižnih postopkih, v elektronsko obliko; o elektronskem vročanju v zemljiškoknjižnih postopkih; o objavah oklicev v zemljiškoknjižnih postopkih; o vodenju informatizirane glavne knjige in informatizirane zbirke listin ter o zagotavljanju javnosti informatizirane glavne knjige in informatizirane zbirke listin.

Drugi predpis je pravilnik o elektronski izmenjavi podatkov med zemljiško knjigo in katastri. Ta med drugim uvaja podrobnejša pravila o vsebini, strukturi in načinu elektronske izmenjave podatkov.

Ker novela zakona o zemljiški knjigi uvaja spremembe na področju vlaganja zemljiškoknjižnih predlogov in določa nova opravila notarjem, ki jih je treba ustrezno ovrednotiti z določitvijo notarske pristojbine, je minister danes določil še spremembe in dopolnitve notarske tarife, ki bodo prav tako začele veljati 1. maja.

Po novem je za sestavo zemljiškoknjižnega postopka določena enotna notarska tarifa v višini 37 evrov (z davkom na dodano vrednost 44,40 evrov). Za sestavo zemljiškoknjižnega predloga za oblikovanje etažne lastnine bo notarska tarifa znašala 60 evrov.

V primerjavi z veljavno tarifo omenjena sprememba pomeni enostopenjsko tarifo ne glede na vrednost predmeta. Če je denimo stranka po notarju do uveljavitve sprememb tarife vložila zemljiškoknjižni predlog za vrednost predmeta v višini 140.000 evrov, to zanjo pomeni prihranek v višini 66 evrov.

Čeprav je novela zakona o zemljiški knjigi, ki so jo vložili koalicijski poslanci in je bila v DZ potrjena konec marca, v veljavo pa je stopila 5. aprila, nekoliko drugačna od tiste, ki jo je predlagalo ministrstvo, cilj v zvezi s stroški ni spremenjen. Stroški vložitve predloga pri notarju bodo namreč za stranko večinoma nižji, medtem ko bo sam vpis potekal hitreje ter prispeval večjo pravno varnost, je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost.