c S

Odbor DZ za kmetijstvo skozi drugo obravnavo novele o kmetijskih zemljiščih

26.04.2011 07:16 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Odbor DZ za kmetijstvo je opravil tudi drugo obravnavo predloga novele zakona o kmetijskih zemljiščih. Člani so sprejeli večino dopolnil, ki so bili povečini redakcijske narave. Burno razpravo pa je povzročilo dopolnilo SDS, ki je predlagal črtanje nadomestila zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Odbor je dopolnilo zavrnil.

Novelo zakona o kmetijskih zemljiščih predlaga ministrstvo za kmetijstvo, ki pri tem sledi štirim ciljem - zavarovati kmetijska zemljišča, preprečiti njihovo zaraščanje, kmetijam omogočiti širjenje in izboljšati možnost nekaterih kmetijskih operacij. Namen novele je zagotoviti prehransko varnost in samooskrbo.

Predlog novele med drugim opredeljuje trajna in ostala zemljišča, uvaja odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča ter narekuje višje globe za prekrške, če se bo kmetijsko zemljišče uporabilo nasprotju z njegovimi nameni (onesnaževanje, degradacija).

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je izpostavil, da z novelo sledijo cilju, da se količina kmetijskih zemljišč ne zmanjšuje.

Državni svet novelo podpira, je pojasnil državni svetnik Cveto Zupančič in dodal, da je zakon nujno potreben in da je skrajni čas, da se na tem področju nekaj spremeni.

Prvi mož Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj je opozoril na člen, ki govori o določanju trajno varovanih kmetijskih zemljišč in ostalih kmetijskih zemljišč, na podlagi strokovnjakov. "Želimo, da bi prišlo do javne razprave teh strokovnih stališč in do možnosti pripomb na ta stališča," je dejal.

Franc Lobnik iz Sveta za varstvo okolja RS podpira, da se zakon sprejme čim prej. "Edina bojazen je, da pri temu, da smo pustili drugi ustanovi, da ovrednoti o kakovosti kmetijskih zemljišč, vidimo veliko nevarnost," je dodal.

Zakon podpirajo tudi v Sindikatu kmetov Slovenije. Roman Žveglič je želel le, da nadomestilo za spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča kmetje ne bi plačevali za primere, kjer bi gradili kmetijske objekte.

Poslanci so so najdlje ustavili pri dopolnilu poslanske skupine SDS, s katerim naj bi črtali nadomestilo za spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča. Robert Hrovat (SDS) je dejal, da s tem država uvaja dodatno dajatev. Minister Židan je pojasnil, da zakona brez tega nadomestila ni. "Zakon gradnjo usmerja v prostor, ki je neprimeren za kmetovanje, tam je boniteta tudi manjša ali ničelna," je dejal.

Janko Veber (SD) je izpostavil, da SDS v dopolnilu ne predlaga, kje naj se to nadomestilo črpa, saj se le s tem zagotovi nadomestilo za kmetijska zemljišča. "Zakon obenem ščiti kmetijska zemljišča, skrbi za nadomestna zemljišča in obenem zagotavlja razvoj," je dejal Veber. Odbor je dopolnilo zavrnil.