c S

Odbor za kmetijstvo podpira novelo zakona o vinu

26.04.2011 07:15 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Odbor DZ za kmetijstvo je danes podprl predlog novele zakona o vinu, ki vzpostavlja vinorodni okoliš Jeruzalem Slovenija. Z vzpostavitvijo vinorodnega okoliša naj bi pridelovalcem s tega območja omogočili označevanje vin le z nazivom Jeruzalem Slovenija, kar pomeni, da naziv Štajerska Slovenija ne bo več potreben.

S predlagano novelo zakona o vinu želi skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Juršo (DeSUS) zagotoviti večjo prepoznavnost okoliša Jeruzalem Slovenija, učinkovitejše trženje vina in s tem boljšo prodajo vin s tega območja. Jurša meni, da je treba zaščititi ta edinstven vinorodni okoliš na svetu. S tem bo zagotovljena dodatna zaščita kakovosti vin na tem območju.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je izpostavil, da zakon glede na informacije, ki so jim na ministrstvu na voljo, podpirajo.

Državni svet predlog zakona podpira, menijo pa da je potrebna širša razprava o tej tematiki. Za širšo javno razpravo se zavzemajo tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, je poudaril njen prvi mož Ciril Smrkolj, ki se ne strinja z naglico sprejemanja omenjene novele. "Treba je dati vse argumente na mizo in spremembo uskladiti tako z vinogradniki, vinarji in stroko ter odpreti diskusijo z drugimi vinorodnimi okoliši in podokoliši," je poudaril.

Na kmetijskem inštitutu izpostavljajo, da predlagatelji niso predstavili nikakršne strokovne dokumentacije in da bi moralo biti poimenovanje vinorodnega okoliša po širših geografskih enotah. Tudi na inštitutu pozivajo k širši in strokovno razširjeni razpravi.

Dušan Brejc z Vinske družbe Slovenije je opozoril, da v družbi nasprotujejo omenjeni noveli. "Treba je narediti vse v prid boljšega trženja, sploh v zaostrenih gospodarskih razmerah in nedvomno je slovenski vinski sektor v težkem stanju. Razlogov za predlog novele pa večina družbenikov ne jemlje kot argumente za spremembo novele," je dejal Brejc in tudi on pozval k širši obravnavi.

Vili Trofenik (Zares) je izpostavil, da se gre za to, da se ime Jeruzalem proda. Prepričan je, da je to ena prednosti tega območja, ki jih drugi v Sloveniji in Evropi nimajo.

Zaradi stališč, ki so bila slišana na seji odbora, je Franc Bogovič (SLS) ocenil, da ni potrebna naglica pri sprejemanju omenjene novele, predlagatelji so namreč predlagali obravnavo po skrajšanem postopku, in pozval k široki javni razpravi o noveli.

Odbor predlaga državnemu zboru, da predlog zakona sprejme v predloženem besedilu.