c S

Golobič bo z odstopom počakal do referenduma o pokojninski reformi

26.04.2011 07:14 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Predsednik Zares in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič se je po četrtkovi napovedi odstopa z mesta ministra, danes sestal s premierom Borutom Pahorjem in mu obljubil, da bo odstopil dan pred iztekom referendumske kampanje o pokojninskem zakonu. Spremembe pa se obetajo tudi v Zares, saj je odhod iz stranke napovedala Cveta Zalokar Oražem.

Pahor je bil po sestanku zadovoljen, ker sta se, kot je povedal v izjavi za medije, z Golobičem strinjala, da odločitev o umiku z ministrskega položaja sprejme po izteku referendumske kampanje za uveljavitev pokojninske reforme.

Oba sta ob tem poudarila odgovornost za politično stabilnost, ki da je poleg pokojninske reforme ključnega pomena za zaupanje mednarodnih finančnih trgov v reformno sposobnost Slovenije. V primeru sprejetja pokojninske reforme naj bi bilo namreč o nadaljnjih korakih za uspešno vodenje te ali drugih vlad bistveno prav to.

Golobič je ob tem potrdil, da je njegova odločitev o odstopu z mesta ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dokončna, dokončnost odločitve pa je "vezana na dan pred referendumom o pokojninski reformi".

Tri ministrice Zares bodo do referenduma normalno opravljale svoje delo, s premierom pa o njih nista posebej govorila. Po Golobičevih besedah se namreč ministrice "pridružujejo želji, da njihova dejanja ne vplivajo škodljivo na to, kar se bo dogajalo v času referendumske kampanje". "Same bodo delovale v tem smislu in potem, ko bo to zaključeno, tudi potegnile svoje konsekvence," je dejal.

Golobič je tudi povedal, da njegova podpora, pa tudi podpora stranke Zares uveljavitvi pokojninske reforme zaradi napovedanega odstopa ne bo nič manjša. Gre namreč za ključno vprašanje, povezano z zagotovitvijo finančne stabilnosti in vzdržnosti slovenskega gospodarstva in javno-finančnega sistema.

"Gre za vprašanje, ki ga je zelo kratkovidno povezovati z usodo te ali one vlade ali koalicije," je prepričan prvak Zares, ki dodaja, da bodo morda malenkost prepričljivejši, ker so dali vedeti, da svoje politične usode, kariere ne vežejo na izid tega referenduma, niti na posamezno vprašanje.

Se pa nekatere spremembe napovedujejo tudi v stranki Zares. Poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem je namreč na novinarski konferenci potrdila, da v naslednjih dneh dokončno odhaja iz stranke, bo pa do vrnitve Gregorja Golobiča v poslanske klopi ostala članica poslanske skupine.

Ob napovedanem odhodu, kot je dejala, čuti olajšanje po turbulentnih dogodkih v zadnjih mesecih, hkrati pa tudi osebno razočaranje nad splošno politiko v Sloveniji, je dejala. Stranke po njenih besedah ne omogočajo več svobode, tudi v Zares je svobodo občutila le do določene točke, bolj natančna glede te "točke" pa ni želela biti.

Pojasnila je še, da bo do konca trajanja nadomestnega mandata trdo delala, potem pa si bo privoščila potovanje v bolj oddaljene kraje. O svoji vlogi na naslednjih volitvah zaenkrat še ne razmišlja.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je ob tem večkrat poudaril, da ne gre za razpad stranke. Čeprav je Cveta Zalokar Oražem nekajkrat izrazila stališča, s katerimi se vsi v Zares ne strinjajo, se mu obstoj različnih stališč znotraj stranke zdi "legitimen".

Juri je obenem še zatrdil, da bo Zares deloval v korist sprejetja pokojninske zakonodaje. Na vprašanje novinarjev o podpori predčasnim volitvam pa je pojasnil, da so trenutno odprte vse opcije, položaj pa naj bi bil bolj jasen po referendumih 5. junija.