c S

Vlačič v dveh mesecih pričakuje rešitev problematike podizvajalcev

26.04.2011 07:14 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Minister za promet Patrick Vlačič skladno s četrtkovim sklepom vlade pričakuje rešitev problematike podizvajalcev pri gradnji avtocest v roku dveh mesecev. "V tem roku pričakujemo opredelitev do vsakega od zahtevkov podizvajalcev do Darsa posebej," je danes poudaril minister.

Potem ko je vlada v četrtek sklenila, da je treba vsakega izmed zahtevkov podizvajalcev do Darsa obravnavati posebej in jih razrešiti v roku dveh mesecev, je danes na prometnem ministrstvu v zvezi s tem potekal sestanek s predstavniki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, nadzornega sveta in uprave Darsa ter pripravljalcem pravnega mnenja o tem vprašanju Miho Juhartom.

Juhart je pojasnil, da gre za zelo zapleteno pravno situacijo, ki jo je izjemno težko ocenjevati, ter da splošna podlaga, ki bi omogočala reševanje vseh po istem kopitu, verjetno ne obstaja. Dodal pa je, da je mogoče razmisliti o tem, kakšni so posamezni primeri ter tako ugotoviti, ali so v konkretnih primerih izpolnjeni kakšni pogoji za izplačilo podizvajalcev ali ne.

Ministrstvo za promet je Dars že večkrat pozvalo, naj zahtevke podizvajalcev vendarle obravnava v skladu z veljavno zakonodajo, zlasti upoštevaje izdane bančne garancije za plačilo podizvajalcem. Prometno ministrstvo tudi podpira stališče ministrstva za finance glede plačil podizvajalcem.

Podizvajalci, ki so z namenom rešitve problematike pred časom tudi mirno protestirali pred Darsom, poudarjajo, da je Dars dolžan poravnati plačilo za dela pri gradnji avtocest, ki ga niso prejeli od glavnega izvajalca. To lahko Dars po njihovih navedbah stori bodisi z unovčitvijo bančnih garancij za dobro izvedbo del bodisi z zadržanimi sredstvi. Dars po drugi strani pa trdi, da poplačila istih del ni mogoče izvesti dvakrat.

Podizvajalci zaradi nepoplačil pri gradnji avtocest omenjajo tudi morebitno zaporo cest. V zvezi s tem je minister Vlačič danes ocenil, da bi bila škoda, do katere bi prišlo ob zapori cest, neprimerno višja kot ob katerikoli drugi pravno sprejemljivi rešitvi, ki si jo želijo.