c S

Z nožem zabodel in porezal dva sozapornika

26.04.2011 08:19 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Na zaprtem oddelku zapora v Kopru je v nedeljo zjutraj zapornik z nožem zabodel zapornika iz sosednje celice, njegovega sozapornika pa porezal. Po podatkih Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij sta bila oba poškodovana takoj prepeljana v Splošno bolnišnico Izola in sta izven življenjske nevarnosti. Šlo naj bi za maščevanje.

Napad se je zgodil ob jutranjem pobiranju porcij in delitvi terapije po končanem zajtrku, ko so bila odklenjena vrata dveh sosednjih sob.

Ob tem je zapornik stopil v sosednjo sobo. Zapornika, ki je ležal v postelji, je z vročo kavo polil po obrazu in ga z jedilnim nožem dvakrat zabodel v predel pod obema pazduhoma. Ob begu iz sobe pa je po desni strani prsnega koša porezal še njegovega sojetnika.

V trenutku napada so bili na oddelku trije pravosodni policisti, ki so z uporabo fizične sile preprečili nadaljnje obračunavanje med obsojenci. Obema poškodovanima so do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč, oba pa sta bila prepeljana v Splošno bolnico Izola, kjer je eden ostal na zdravljenju, drugi pa je po podatkih zdravstvene službe izven življenjske nevarnosti.

Napadalec je bil takoj po napadu premeščen v posebni prostor in ima do nadaljnjega odrejen strožji režim, kar pomeni, da bo kazen prestajal ločeno od ostalih obsojencev. Po prvih podatkih naj bi šlo za maščevanje. Vsi vpleteni so namreč specialni povratniki in se poznajo že dalj časa.

Ker gre za kaznivo dejanje, je vodstvo zavoda o dogodku obvestilo policijo, ki vodi nadaljnji postopek. O dogodku je bil seznanjen tudi generalni direktor, ki je odredil interni nadzor in imenoval komisijo, ki bo preverila vse okoliščine dogodka, so še sporočili z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

V lanskem letu so sicer v slovenskih zaporih zabeležili 174 konfliktov, kar je 10 odstotkov manj kot leto poprej. V glavnem je šlo za fizična obračunavanja, ki so jih pravosodni policisti oziroma pazniki takoj preprečili. Pri tem je bilo lažje poškodovanih 87 oseb, ena oseba pa težje. Od 174 konfliktov se jih je v Koprskem zaporu zgodilo 14.