c S

WikiLeaks objavil nove podrobnosti o Osami bin Ladnu

26.04.2011 08:19 Washington, 25. aprila (STA) - Novi zaupni dokumenti State Departmenta, ki jih je na svoji spletni strani objavila spletna stran WikiLeaks, razkrivajo nove podrobnosti o delovanju vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna v zadnjih desetih letih. Prinašajo pa tudi veliko bizarnih informacij o njegovih sodelavcih in borcih, tudi v povezavi z napadom 11. septembra 2001.

Nova razkritja WikiLeaksa prinašajo tudi osupljivo sliko o skoraj desetletni odisejadi vodje Al Kaide bin Ladna. Kot poroča ameriški Washington Post, ki povzema vsebino zaupnih depeš State Departmenta, je bil bil bin Laden, potem ko je pobegnil pred ameriškim bombardiranjem Tore Bore decembra 2001 v Afganistanu, tako "suh", da si je moral od enega svojih telesnih stražarjev izposoditi 7000 dolarjev. Je pa denar leto dni kasneje vrnil.

Kasneje naj bi sicer v roke teroristov začelo pritekati precej več denarja. Novembra 2002 je tako domnevni načrtovalec napadov na Svetovni trgovinski center (WTC) v New Yorku, šejk Haled Mohamed, nekemu pakistanskemu poslovnežu, ki je tako kot on sedaj zaprt v Guantanamu na Kubi, izročil v hrambo pol milijona dolarjev, zavitih v plastično vrečko.

Šejk Haled Mohamed je med zaslišanjem v Guantanamu tudi povedal, da bodo teroristi sprožili jedrsko napravo, če bi bil Osama bin Laden prijet ali ubit, še izhaja iz zaupnih depeš. Mohamed, ki so ga prijeli leta 2003 v Pakistanu, naj bi tudi priznal, da je osebno obglavil ameriškega novinarja Daniela Pearla leta 2002 v Pakistanu s svojo "blagoslovljeno desno roko".

Ko sta 11. septembra 2001 letali z napadalci trčili v dvojčka WTC v New Yorku, se je glavno jedro borcev Al Kaide zadrževalo v pakistanskem Karačiju. Domnevni atentator na ameriško bojno ladjo USS Cole v Jemnu je ravno prestal operacijo mandljev. Domnevni organizator bombnega napada na Baliju leta 2002 je medtem v mestu kupoval laboratorijsko opremo za izdelavo biološkega orožja. Dogodke v New Yorku so si ogledali po televiziji, naslednji dan pa so se odpravili v Afganistan, kjer so številni med njimi še vedno na begu.

Nekatera razkritja prinašajo tudi bolj intimne podatke. Tako naj bi si teroristični osumljenec Al Našri, ki je zaprt v Guantanamu, z injekcijo vbrizgaval snov za brzdanje potence. Tudi svojim soborcem je svetoval, naj svoj libido omejijo z injekcijami, da se bodo v boju lahko bolje osredotočili na sovražnika.

Dokumenti tudi podrobno opisujejo bin Ladnov beg po 11. septembru 2001. Bin Laden in njegov namestnik Ajman al Zavahiri naj ne bi imela postanka in sta že nekaj dni po napadu v neki restavraciji v afganistanskem Kandaharju arabske borce pozivala, naj v imenu Alaha poprimejo za orožje in Afganistan branijo pred "nevernimi zavojevalci". Kako drzen je bil bin Laden, razkriva tudi podatek, da je decembra 2001 v afganistanskem mestu Zormat celo organiziral neke vrste "mini vrh" mreže Al Kaida.

Med bombardiranjem gorovja Tora Bora na afganistansko-pakistanski meji naj bi se bin Laden, Al Zavahiri in nekaj njegovih sodelavcev umaknilo v jame tamkajšnjega gorovja. Medtem ko so Američani silovito bombardirali kraj, je imel bin Laden pred svojimi privrženci goreče govore, v katerih jim je med drugim sporočal, da "je velika napaka in tabu pobegniti, preden je boj končan". Kje se bin Laden in Al Zavahiri sedaj nahajata, pa še naprej ostaja uganka.