c S

Odbor za notranjo politiko končal razpravo o odprtju orožarskih arhivov

22.04.2011 13:55 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Odbor za notranjo politiko je končal razpravo o zahtevi za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov o trgovini z orožjem. Člani odbora so namreč izglasovali sklep, da nadaljnja razprava ni potrebna, saj da je obravnavana tematika zajeta v deklaraciji, s katero je DZ 12. aprila odločil, da bo o umiku stopnje tajnosti sprejel poseben zakon.

Takšen sklep so člani odbora sprejeli brez razprave, takoj na začetku današnjega prvega nadaljevanja nujne seje, ki so jo sicer začeli in tudi prekinili 23. marca.

Razpravo o trgovini z orožjem na odboru za notranjo politiko so zahtevali v koalicijskih poslanskih skupinah, potem ko se je v medijih pojavilo več zapisov o domnevni vpletenosti slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej.

Koalicijski poslanci so tedaj predlagali umik stopnje zaupnosti z dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem, v opoziciji pa so jim očitali sprenevedanje, saj naj za odprtje arhivov ne bi bil potreben poseben sklep odbora.

Poslanci SDS so nato zahtevali sejo državnega zbora in predlagali, naj DZ pristojne organe pozove, naj z vseh dokumentov takoj umaknejo oznako zaupnosti. Državni zbor pa tedaj takšnega sklepa ni podprl, je pa, kot rečeno, sprejel koalicijski predlog, da DZ v 30 dneh o tem pripravi poseben zakon.