c S

Nekrepovi vložili odškodninsko tožbo, možna tudi poravnava

22.04.2011 13:57 Maribor, 22. aprila (STA) - Družina pokojnega Bora Nekrepa je pred več kot mesecem dni vložila odškodninsko tožbo zoper Univerzitetni klinični center Maribor, v kateri mu očitajo, da ni zagotovil ustreznega zdravljenja za njihovega zdaj že tri leta pokojnega sina, piše današnje Delo in dodaja, da si v UKC Maribor zdaj prizadevajo za mirno rešitev spora v postopku mediacije.

Odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako je sicer vodstvu UKC Maribor že januarja poslal predlog za mirno razrešitev postopka, sproženega po otrokovi smrti, a je bil, kot piše Delo, takrat predlog, v katerem je bil popisan pretežni del vsebine tožbenega zahtevka, zavrnjen. Tik pred vložitvijo tožbe je vodstvo UKC Maribor javno izrazilo pripravljenost za iskanje sporazumne rešitve, do katere pa še ni prišlo.

Da je bila tožba vložena in tudi vročena UKC Maribor, je potrdil tudi pravni zastopnik mariborske bolnišnice Andrej Kac in dodal, da trenutno teče 30-dnevni rok za odgovor. Kot je dejal, bo bolnišnica v prihodnjih dneh sama poskušala najti rešitev, v nasprotnem primeru pa ima pooblastilo za odgovor na tožbo, piše Delo.

Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko je prav tako zatrdila, da so njihovega pravnega pooblaščenca obvestili, naj pravnemu zastopniku družine Nekrep sporoči, da so pripravljeni za pogovore o možni mirni rešitvi spora v postopku mediacije, zato vse aktivnosti trenutno potekajo v tej smeri.

Odvetnik Nekrepovih Andrej Pitako možnosti poravnave v tej fazi ne želi komentirati, izrazil pa je upanje, da se bo po nizu praznih obljub zadeva vendarle ugodno razpletla. Kot je še dejal za Delo, je bil prvi pogovor v smeri sporazumne rešitve že opravljen.

Medtem pa več kot pol leta po napovedi ponovnega odločanja o licenci mariborske zdravnice Zlatke Kanič postopek še vedno ni končan niti na Zdravniški zbornici Slovenije. Na zbornici po pisanju Dnevnika zatrjujejo, da postopek, ki ga vodi predsednica Gordana Živčec Kalan, še poteka, a da gre za izjemno zahteven primer.

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v UKC Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi.

Na okrožnem sodišču v Mariboru so decembra lani vložili obtožnico zoper zdravnika Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti Bora Nekrepa v noči z 12. na 13. marec 2008. Odvetniki obeh zdravnikov so podali ugovor na obtožnico, zdaj pa se čaka na postopek na sodišču.