c S

Zbornice zahtevajo spremembe pri izvajanju obveznega večstranskega pobota

22.04.2011 11:51 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Zbornice so v četrtek na ministrstvo za finance in na Agencijo za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) posredovale enoten predlog za spremembo urnika naslednjih večstranskih obveznih pobotov v letošnjem letu, saj nedavno sprejeti zakon o preprečevanju zamud pri plačilih po njihovih besedah v praksi povzroča vrsto problemov.

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), GZS-Zbornice računovodskih servisov, Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Trgovinske zbornice Slovenije trdijo, da so največja težava zakona negativni učinki na likvidnost gospodarstva in postopki vključevanja v obvezni večstranski pobot.

Ti so bodisi neizvedljivi bodisi povzročajo nepotrebna administrativna bremena in stroške, so v sporočilu za javnost poudarili v GZS.

"Pričakujemo, da bosta resorno ministrstvo in Ajpes te predloge, ki jih podpira večina poslovnih subjektov, zavezancev po zakonu, v celoti upoštevala. S tem bi presegli eno od vrzeli, ki je zakonodajalec pri oblikovanju zakona ni zaznal. Zavezanci potrebujejo čas, v katerem lahko realno in s čim manj administrativnimi napori in stroški, povezanimi s tehnično računovodskimi opravili, pripravijo vse potrebno za prijavo obveznosti v obvezni večstranski pobot," so navedli.

Dodali so, da zbornice pripravljajo tudi predlog sprememb, s katerimi bi rešili ključne pomanjkljivosti zakona. Predlog teh sprememb bodo resornemu ministrstvu posredovali po potrditvi vodstev vseh zbornic, najkasneje v torek, so pojasnili.

Spremembe naj bi vzpostavile rešitev vprašanja omejitev najnižjega zneska obveznosti za prijavo v obvezni večstranski pobot, določitev "presečnega" datuma v mesecu, ki bo enotno in nedvoumno za vse zavezance določal, katere obveznosti so predmet vključitve v obvezni večstranski pobot, ter primerno časovno obdobje priprave na prijavo v obvezni večstranski pobot.