c S

Odbor za notranjo politiko naj bi nadaljeval razpravo o trgovini z orožjem

22.04.2011 08:52 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Člani odbora za notranjo politiko naj bi na današnji seji nadaljevali razpravo o zahtevi za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem v začetku 90-ih. Državni zbor je sicer medtem že sklenil, da bo za odprtje teh arhivov pripravil poseben zakon.

Razpravo o trgovini z orožjem na odboru za notranjo politiko so zahtevali v koalicijskih poslanskih skupinah, potem ko se je v medijih pojavilo več zapisov o domnevni vpletenosti slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej. Odbor je o tematiki že razpravljal marca, vendar razprave ni zaključil.

Koalicijski poslanci so sicer tedaj predlagali, da se umaknejo stopnje zaupnosti z dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem, v opoziciji pa so jim očitali sprenevedanje, saj naj za odprtje arhivov ne bi bil potreben sklep odbora.

Poslanci SDS so nato zahtevali sejo državnega zbora in predlagali, naj DZ pristojne organe pozove, naj z vseh dokumentov takoj umaknejo oznako zaupnosti. Državni zbor tedaj takšnega sklepa ni podprl, je pa sprejel koalicijski predlog, da DZ o tem pripravi poseben zakon.