c S

ESS o paktu za evro in programu stabilnosti

22.04.2011 08:52 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Ekonomsko socialni svet (ESS) bo danes obravnaval predlog obveznosti, ki jih je Slovenija pripravljena sprejeti v okviru izpolnjevanja zavez pakta za evro, in dopolnjen program stabilnosti.

Vlada je predlog obveznosti iz pakta za evro sprejela 24. marca. Obveznosti se nanašajo na spodbujanje konkurenčnosti in zaposlovanja, prispevke k vzdržnosti javnih financ in krepitvi finančne stabilnosti.

Vlada si želi s socialnimi partnerji med drugim doseči dogovor glede minimalne plače in rasti realnih plač glede na produktivnost. V javnem sektorju se želi dogovoriti, da bi tudi v letu 2012 rast plač zaostajala za rastjo plač v zasebnem sektorju. Na področju spodbujanja zaposlovanja vlada cilja na spodbujanje varne prožnosti in povečanje zaposlenosti. S paktom je določena tudi obveznost dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema.

Izboljšali naj bi razmere za rast z ustrezno ponudbo financiranj za podjetja in s povečanjem kreditiranja, k čemur naj bi prispeval tudi v četrtek predlagani zakon o davku na bilančno vsoto bank.

Dopolnjen program stabilnosti, ki ga je vlada sprejela 14. aprila in ga naslednji dan poslala v Bruselj, za letos predvideva javnofinančni primanjkljaj v višini 5,5 odstotka BDP, prihodnje leto naj bi se znižal na 3,9 odstotka BDP, v letu 2013 pa naj bi upadel na 2,9 odstotka BDP.

Program poleg ukrepov za doseganje kratkoročne in srednjeročne fiskalne konsolidacije navaja še ukrepe za krepitev dolgoročne fiskalne konsolidacije in potencialne rasti z izvajanjem strukturnih reform, predvsem z uveljavitvijo pokojninske reforme.