c S

Vlada o gospodarskih temah

22.04.2011 08:46 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada je sprejela predlog o davku na bilančno vsoto bank, s katerim želi banke spodbuditi h kreditiranju. Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države je pozvala, naj prek nadzornega sveta od uprave Darsa zahteva takojšnje reševanje problematike podizvajalcev.

Po predlogu zakona o davku na bilančno vsoto bank, s katerim želi vlada spodbuditi kreditiranje nefinančnih družb in podjetnikov, bo osnova za davek bilančna vsota banke, izračunana kot povprečje vrednosti na vsak zadnji dan meseca v koledarskem letu. Stopnja davka bo 0,1 odstotka, banka pa si bo lahko davek znižala za 0,2 odstotka stanja kreditov, danih nefinančnim družbam in samostojnim podjetnikom, vendar največ v višini obračunanega davka.

Vlada je pozvala agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države, naj v vlogi skupščine Družbe za avtoceste v RS (Dars) prek njenega nadzornega sveta najkasneje v sedmih dneh od uprave Darsa zahteva, da nemudoma začne obravnavati vsak zahtevek podizvajalcev in se do vsakega posebej opredeli. Rok za izvedbo razrešitve zahtevkov je 60 dni.

Vlada je sprejela poročilo o odobritvi četrte tranše posojila Grčiji v višini okoli 71,84 milijona evrov. Gre za tretje poročilo, ki ga bo vlada predstavila DZ glede pomoči Grčiji, ki bo s strani Slovenije prejela skupno do okoli 387 milijonov evrov posojila. Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča, EU in IMF ugotavljata, da Grčija izvaja ukrepe skladno z dogovorom.

Vlada je sprejela prvo poročilo o poroštvu Slovenije in odobrenih posojilih za finančno pomoč Irski. Irska je 1. februarja črpala prvo tranšo posojila iz instrumenta za zagotavljanje finančne stabilnosti (EFSF) v višini 3,59 milijarde evrov, pri čemer se je zaradi vnaprejšnjega plačila obresti in pokritja stroškov obračunala višina pet milijard evrov. Delež poroštva Slovenije je znašal 24,6 milijona evrov glavnice, povečan za natečene obresti.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o upravljanju koprskega tovornega pristanišča, ki odpravlja plačila pristojbin za uporabo pristanišča pri opravljanju gospodarske dejavnosti in tudi tarife pristaniških pristojbin. Soglasje k tarifam bo skladno s pomorskim zakonikom izdajal minister za promet.

Ministrski zbor je sprejel predlog zakona o evropskih svetih delavcev. Prek teh svetov bodo lahko delavci v večjih družbah in povezanih družbah, ki so ustanovljene v državah članicah EU ali Evropskega gospodarskega prostora, obveščeni o odločitvah na nadnacionalni ravni, ki bi lahko vplivale na zaposlovanje ali delovne pogoje.

Investicije v javno železniško infrastrukturo bo po današnji odločitvi vlade izvajala družba DRI upravljanje investicij, ki jo je s preoblikovanjem DDC ustanovila država.

Vlada je potrdila akcijski načrt za podporo slovenskim podjetjem na tujih trgih v letošnjem letu, ki predvideva informativne in podporne aktivnosti, analizo tržnih priložnosti in svetovanje, promocijo, izobraževanje za mednarodno poslovanje in (prek SID banke) financiranje internacionalizacije.

Vlada je potrdila program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi posledic poplav v času med 22. in 26. decembrom 2009 za leti 2011 in 2012. Za letos je zagotovljenih 5,3 milijona evrov, za leto 2012 pa 3,85 milijona evrov.

Vlada je dala soglasje k finančnemu načrtu Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka za leti 2011 in 2012 ter k naložbeni politiki sklada za letos. Sklad letos načrtuje za 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 3,6 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. Celotni odhodki po finančnem načrtu znašajo 9,2 milijona evrov. Sklad bo letos iskal možnosti za investiranje 26 milijona evrov.

Vlada je sprejela novo uredbo o izvajanju operativnega programa za razvoj ribištva, ki bo omogočila izplačilo nadomestila za izgubo, ki so jo utrpeli školjkarji zaradi prepovedi nabiranja in prodaje školjk.

Vlada bo DZ predlagala, da za člana strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor imenuje Mirana Jusa.

Vlada je na njegov predlog razrešila državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Viljema Pšeničnyja.

V svetu Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je kot predstavnico ustanovitelja s strani ministrstva za finance razrešila Rožo Žust in na njeno mesto do izteka mandata imenovala Mirando Groff Ferjančič.

Ministri so dali soglasje k zvišanju zborničnega prispevka A Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) za leto 2010 za 4,8 odstotka.

Vlada sklenila, da se bo Slovenija, tako kot druge države, na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 predstavljala z lastnim paviljonom.