c S

Poslanci neenotni glede sprememb zakona o državni upravi

22.04.2011 08:46 Ljubljana, 21. aprila (STA) - DZ je danes opravili prvo obravnavo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o državni upravi, ki so ga predlagali poslanci SDS s prvopodpisanim Jožetom Tankom. Koalicijski poslanci so vztrajali pri tem, da mora področje informacijske družbe ostati enotno, medtem ko je opozicijske skrbela predvsem učinkovitost.

Kot je uvodoma v imenu predlagateljev ocenil poslanec SDS Branko Grims, je bilo področje elektronskih komunikacij in pošte leta 2009 brez pravih argumentov preneseno na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. "Gre za nič drugega kot politično plenjenje z namenom političnega kadrovanja," je menil Grims, ki je prenos področja povezal z visokošolskim ministrom Gregorjem Golobičem. Predlagatelji zakona namreč menijo, da bi bilo potrebno področje elektronskih komunikacij in pošte vrniti pod okrilje ministrstva za gospodarstvo.

Ob tem je Grims opozoril, da je bil po prenosu področja elektronskih komunikacij politično zamenjan direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS, vlada pa je prejela strogo opozorilo s strani EU. To ravnanje pa se je maščevalo tudi materialno, saj je nastala konkretna škoda, je ocenil Grims. "V SDS predlagamo, da popravimo, kar se še rešit da in da vrnemo nazaj to področje tja, kamor v veliki večini držav Evrope sodi," je poudaril.

Poslanec SDS Zvonko Černač je ponovil stališče predlagateljev, da področje elektronskih komunikacij in pošte sodi med splošne gospodarske dejavnosti, zato bi morali za to področje skrbeti na ministrstvu za gospodarstvo. S tem se sicer ne strinjajo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, kjer so ocenili, da je prenos povečal učinkovitost dela na področju informacijske družbe, sprememb zakona o državni upravispremembo pa je pozdravila tudi strokovna javnost.

Državni sekretar na visokošolskem ministrstvu Jozsef Györkös je tako poudaril, da gre pri vprašanju informacijske družbe ne le za družben, pač pa tudi tehnološko kompleksen pojav. V mandatu vlade Janeza Janše, ko je bilo to področje razdeljeno na dva dela, so številni projekti zastali, je menil. "Področij elektronskih komunikacij in storitveni del informacijske družbe morata ostati skupaj. Lahko razpravljamo, ali je to na tem ali onem ministrstvu, področje kot podresor pa vsekakor mora ostati skupaj," je poudaril.

Zakon so podprli v stranki SLS, v imenu katere je poslanec Gvido Kres poudaril, da argumentov v času prenosa področja elektronskih komunikacij in pošte ni bilo predstavljenih, prav tako pa sprememba organizacije ni prinesla nobenih konkretnih rezultatov in dosežkov. Nasprotno, gradnja širokopasovnih omrežij je zastala, trg elektronskih komunikacij je še vedno poln anomalij, Telekom Slovenije pa je lani pridelal prek 200 milijonov evrov izgube, je našteval. Za spremembo so se izrekli tudi v SNS.

Na drugi strani so koalicijski poslanci poudarjali, da so predlog za spremembo leta 2009 dobro utemeljili, da so se s tem strinjali tudi strokovnjaki, ter da se je učinkovitost in uspešnost dela na področju informacijske družbe po prenosu dejansko povečala. Kot je ocenil poslanec SD Janez Kikl, je gradivo predlagateljev zelo pomanjkljivo, obtožbe v njem pa pavšalne. Vito Rožej iz Zaresa pa je menil, da je predlog zakona poskus diskreditacije ministra za visoko šolstvo.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je opoziciji očitala zavajanje in govorjenje neresnic ter odločno zavrnila očitke v zvezi s kolizijo interesov Golobiča. "Sektorska politika Telekoma Slovenije in Pošte Slovenije se oblikujeta na ministrstvu za gospodarstvo," je poudarila.

Ali je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločali na nadaljevanju seje v torek, 3. maja.