c S

Thaler pripravil dokumente za tožbo

22.04.2011 08:43 London, 21. aprila (STA) - Nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler je danes v Londonu dokončno izoblikoval tožbo zoper medijsko družbo News International, ki ima v lasti tudi časnik Sunday Times, v katerem so pred mesecem dni razkrili afero s podkupljivimi evropskimi poslanci. Ta je pred mesecem dni privedla do Thalerjevega odstopa, je danes poročal Radio Slovenija.

Thalerjev primer v Londonu vodi znani britanski odvetnik Mark Stevens, ki zastopa tudi ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea. Stevens je za Radio Slovenija povedal, da Thaler ni storil kaznivega dejanja, temveč so nezakonito ravnali novinarji Sunday Timesa.

Stevens je prepričan, da je Thaler v vseh obtožbah popolnoma nedolžen, postopki, ki sta se jih lotila novinarja Sunday Timesa, pa so po njegovih besedah nelegalni tudi v Veliki Britaniji. Skrivno snemanje ne bi moglo služiti kot dokazno gradivo na slovenskem sodišču; gre za provokacijo novinarjev, je še dejal.

Thaler bo moral sicer tako kot številni znani Britanci, ki prav tako tožijo družbo medijskega mogotca Ruperta Murdocha, počakati na odločitev sodnika v Londonu o t.i. testnih primerih, poroča Radio Slovenija.

Ko bo sodnik predvidoma v začetku poletja predstavil t.i. testne primere, bo jasno, koliko izmed 3000 pomembnih Britancev je dejansko upravičenih sodnega procesa, saj so v nelegalnih postopkih postali žrtve, kot je ocenil Stevens, "novinarskega gnezda Murdochove družbe".

Thaler je po večurnih pripravah dokumentov za tožbo Stevensovo pisarno zapuščal v upanju, da bo londonski sodnik v prihodnosti sodil tudi o njegovem primeru. "Dogovorila sva se, da pogledamo rezultate teh testnih primerov, ki jih je sodnik določil v primeru druge afere s strani Murdochovega imperija, v primeru News of the World, kjer gre za mnoge podobnosti z mojim primerom, skratka za nezakonito tajno prisluškovanje in snemanje," je pojasnil za Radio Slovenija in dodal, da bodo na podlagi odločitve sodišča ukrepali naprej.

Britanski časnik Sunday Times je 20. marca objavil članek, v katerem je več evropskih poslancev obtožil podkupljivosti. Novinarji časnika so se izdajali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Trije poslanci, med njimi Thaler, naj bi ponudbo sprejeli. Thaler obtožbe zanika, a je vseeno odstopil.