c S

Škrkova in Drenikova agentki Slovenije pred arbitražnim sodiščem

22.04.2011 08:43 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji pooblastila profesorico mednarodnega prava na ljubljanski pravni fakulteti Mirjam Škrk in pravnico na zunanjem ministrstvu Simono Drenik za agentki Slovenije pred arbitražnim sodiščem, ki bo določilo potek kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Vlada je Škrkovo in Drenikovo imenovala za predstavnici Slovenije skladno s šestim odstavkom 6. člena arbitražnega sporazuma med obema državama. Predstavnici bosta imeli vlogo posrednic med Slovenijo in arbitražnim sodiščem, v pomoč pa jima Slovenija lahko zagotovi tudi svetovalce. Skladno z mednarodnopravno prakso pa država lahko imenuje tudi več predstavnikov (agentov), torej sopredstavnike (soagente).

Naloga predstavnika oziroma agenta je med drugim koordinirati delo celotne ekipe za zagovor pred arbitražnim sodiščem. Pri delu predstavnika oziroma agenta je v vseh primerih, ki se nanašajo na mednarodno javno pravo - torej tudi arbitražnega postopka -, ključnega pomena dobro poznavanje in razumevanje mednarodnega prava, so še sporočili iz Ukoma.

Glavne naloge in položaj agentov v postopkih mednarodnopravnega značaja so opredeljene v smernicah za sestavo ekipe za pripravo zagovora Slovenije pred arbitražnim sodiščem, ustanovljenim z arbitražnim sporazumom med vlado Slovenije in vlado Hrvaške, ki jih je sprejela slovenska vlada 25. oktobra lani.

Z omenjenim sporazumom med vladama Slovenije in Hrvaške, ki je začel veljati 29. novembra lani, sta pogodbenici ustanovili arbitražno sodišče, ki bo določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Hkrati je vlada danes razrešila Simono Drenik in Bojana Bertonclja kot člana slovenskega dela mešane slovensko-hrvaške komisije za reševanje odprtih vprašanj med državama. Vlada je na predlog zunanjega ministrstva (MZZ) za člana slovenskega dela mešane slovensko-hrvaške komisije za reševanje odprtih vprašanj med državama imenovala vodjo sektorja za širitveni proces Roberta Krmelja in vodjo sektorja za mednarodno pravo v MZZ Mihaela Zupančiča. Bertoncelj je bil tudi predsednika slovenske delegacije, sedaj pa ga bo na tem položaju nasledil Krmelj.

Razrešitev in imenovanje novih članov slovenskega dela mešane slovensko-hrvaške komisije za reševanje odprtih vprašanj med državama je bilo potrebno zaradi imenovanja Drenikove in Bertonclja na novi funkciji, so še pojasnili na Ukomu.