c S

Vlada danes sprejela štiri zakone s področja dela in sociale

22.04.2011 08:43 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela spremembe in dopolnitve zakona o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov ter zakona o evropskih svetih delavcev.

Predlagane spremembe in dopolnitve zakona o socialnovarstvenih prejemkih je vlada sprejela zaradi zamika pri dokončnem oblikovanju modela vrednotenja nepremičnin, ki naj bi bil vzpostavljen novembra 2011, ter zamika pri vzpostavitvi centralne evidence udeležencev vzgoje in izobraževanj in visokošolskega izobraževanja.

Zamik pri dokončnem oblikovanju modela vrednotenja nepremičnin je med drugim botroval tudi spremembam in dopolnitvam zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Vlada pri obeh zakonih predlaga začetek uporabe s 1. januarjem 2012, da bo prehod na nov sistem odločanja in dodeljevanja pravic kvalitetnejši in hitrejši.

Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov je vlada uskladila z zakonodajo EU, poleg tega pa je dopolnila tudi nekatere druge določbe, za katere se je pokazalo, da so potrebne manjše spremembe in dopolnitve. Zakon med drugim zaostruje nadzor nad izvajanjem kvotnega sistema zaposlovanja invalidov.

V obravnavo v državnem zboru je vlada danes vložila še zakon o evropskih svetih delavcev, ki predstavljajo evropske delavce v večjih družbah in povezanih družbah, ustanovljenih v državah članicah EU ali Evropskega gospodarskega prostora. Preko njih potekata obveščanje in posvetovanje med delavci in poslovodstvom glede razvoja poslovanja in vseh pomembnih odločitev na nadnacionalni ravni.