c S

DZ naklonjen noveli zakona o bančništvu

21.04.2011 13:52 Ljubljana, 21. aprila (STA) - DZ je opravil tretjo obravnavo predloga novele zakona o bančništvu, ki jo je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) in ki cilja na preprečevanje konflikta interesov pri upravljanju in nadzoru bank. Kljub spremembam vsebine od prvega branja dalje je pričakovati podporo zakonu, saj ta tlakuje pot k zadanemu cilju.

Cilj zakonske novele o bančništvu je po pojasnilih poslanca SDS Zvona Černača preprečiti konflikt interesov članov organov upravljanja in nadzora poslovnih bank, predvsem tistih v večinski državni lasti, ter na zmanjšanje možnosti konflikta interesov članov organov upravljanja in nadzora finančnih družb, ki delujejo v tujini in v katerih imajo prevladujoč delež banke s sedežem v Sloveniji.

Kot poudarja Černač, je bil zakon konec lanskega decembra na pot pospremljen z najboljšimi obeti. Sprva je sicer noveli nasprotovala večina koalicijskih poslanskih skupin, pa tudi vlada, a se je njihovo mnenje po pridobitvi mnenja Evropske centralne banke spremenilo. Toda Černač opozarja, da se je z dopolnili, ki jih je v proceduri vložila in sprejela koalicija, zakon spremenil do te mere, da zdaj predstavlja "le še obliž na krvavečo rano finančnega in bančnega sistema v Sloveniji".

"Sfrizirane" rešitve ne bodo v celoti rešile problematike, so pa prispevek k temu, da se na tem področju začnejo uveljavljati drugačni standardi in da je javnost deležna večje transparentnosti v odnosu do državnih bank, poudarjajo predlagatelji zakona.

Ciljem zakona ni mogoče oporekati, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar in dodala, da jim vlada tudi nikoli ni. Je pa že v začetku obravnave zakona vlada opozarjala, da uporabe kodeksa upravljanja javnih delniških družb v bankah, kar je bil prvotni predlog, ne gre uzakoniti, saj kodeks ni zavezujoč, temveč ima naravo priporočila. Določilo je bilo z dopolnili, skladno s katerimi se upravo in nadzorni svet banke zaveže k ravnanju z največjimi etičnimi standardi upravljanja, tudi ustrezno popravljeno, je dejal Vraničarjeva.

Banka Slovenije bo zakon po napovedih Vraničarjeve nadgradila s podzakonskim predpisom in določila podrobnejša pravila o ravnanju članov uprav in nadzornih svetov bank, v katerih bodo poleg standardov ustrezne profesionalne skrbnosti upoštevani tudi etične standarde upravljanja.

Koalicijske poslanske skupine so sicer k predlogu zakonske novele v tretji obravnavi vložile dopolnilo, ki določa, katere osebe sodijo v krog tistih, ki bi lahko prišli v konflikt interesov. Vlada dopolnilo, o katerem bo DZ glasoval v torek, 3. maja, podpira, je poudarila Vraničarjeva.

Zakonski noveli so podporo napovedale vse poslanske skupine, tudi SDS, ki sicer ni povsem zadovoljna z zadnjo različico. Černač je zatrdil, da je prvotni namen zakona sicer izničen, da pa je zakon potreben. Kot je dodal, zakon sam sicer ne bo rešil vseh problemov, nakazuje pa pot k transparentnosti pri upravljanju bank. "Če je zakon naravnan k temu, potem smo predlagatelji kljub temu, da je zdaj pomen zakona zmanjšan, zadovoljni," je dejal.