c S

Po mnenju koprske Oljke DZ v primeru Ankarana padel na izpitu zagotavljana pravne države

21.04.2011 13:51 Ljubljana, 21. aprila (STA) - V primeru Ankarana je državni zbor padel na izpitu zagotavljanja pravne države, so v koprskem odboru Oljke - stranke slovenske Istre zapisali ob sredini vnovični zavrnitvi zakona o ustanovitvi občine Ankaran v državnem zboru.

V omenjeni stranki se ne spuščajo v smiselnost delitve Mestne občine Koper. Opozarjajo pa, da so se poslanci "požvižgali" na voljo ljudstva, ki je bila izražena na referendumu za ustanovitev občine Ankaran, in tudi na odločbo ustavnega sodišča, po kateri mora DZ ustanoviti občino Ankaran.

Kot ocenjujejo v koprski Oljki, gre za "izdajo ustave in opustitev vladavine prava oziroma pravne države". Prebivalcem Slovenije pa so poslanci po njihovem sporočili, "da zaupanja v pravno državo in referendumsko voljo ne morejo več imeti. Prevladali so interesi, lobiranja, kupčkanja z glasovi".

Menijo, da je Ankaran postal "postranska škoda šibke vlade in parlamenta, ki ga sestavljajo posamezniki, ki pretežno izvršujejo zasebno voljo oz. voljo skupin, ki jih zastopajo". Pogrešajo pa tudi odziv ali stališče predsednikov države, vlade in parlamenta Danila Türka, Boruta Pahorja, Pavla Gantarja, "kar je lahko signal, da so temeljni državni organi v resni krizi in niti sami nimajo več moči, da zagotovijo pravno državo".