c S

DZ bo predvidoma še danes razpisal referenduma o pokojninski reformi in arhivih

21.04.2011 09:53 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Državni zbor se bo še danes - po zaključku rednega dela seje - sestal na izrednem zasedanju, na katerem bodo poslanci razpisali referendum o zakonu o arhivih, najverjetneje pa tudi o pokojninski reformi. Poleg tega se bodo seznanili z odstopom ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bručan.

Kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja je namreč danes sklenil, da se bo izredna seja začela dve uri po koncu današnjega dela redne seje. Če redna seja ne bo zaključena do 18. ure, jo bodo tedaj prekinili, nato se bodo sestala pristojna matična delovna telesa, izredna seja pa se bo začela ob 20. uri.

Na izredno sejo je kolegij predsednika DZ uvrstil razpis referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva. Ustavno sodišče je namreč zavrnilo zahtevo državnega zbora, naj referendum prepove, zato mora DZ referendum, ki so ga zahtevali poslanci SDS in SNS, tudi razpisati.

Ker pa bo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije danes v DZ vložila podpise več kot 40.000 volivcev z zahtevo za razpis referendumoma o pokojninski reformi, bodo poslanci na izredni seji najverjetneje razpisali tudi ta referendum. Te točke dnevnega reda sicer še niso uvrstili na sejo, a bodo sejo razširili, če bo zahteva vložena in bo izpolnjevala vse pogoje.

Kdaj bosta omenjena referenduma potekala, še ni znano, ker pa je za 5. junij že razpisan referendum o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, je pričakovati, da bodo volivke in volivci na ta dan odgovarjali na vsa tri referendumska vprašanja.

Poslanci se bodo na izredni seji seznanili tudi z odstopom ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan, ki se je za odstop odločila, ker se ji zdi, da pri svojem delu ne uživa podpore, in ker ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. S seznanitvijo poslancev bo ministrici, katere odstop je bil med povodi za odločitev DeSUS za odhod iz vladne koalicije, mandat tudi uradno prenehal.