c S

Vlada predvidoma o predlogu za razrešitev Brezovarja

21.04.2011 08:07 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada naj bi na današnji seji predvidoma obravnavala predlog ministra za delo Ivana Svetlika, da zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije razreši glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja. Dogovorila sta se, da se Brezovar umakne s položaja, postopek za njegovo razrešitev pa se je že začel, je minister povedal v sredo.

Ministrstvo bo objavilo razpis za novega glavnega inšpektorja, v vmesnem času pa bo imenovan v.d. glavnega inšpektorja za delo. Ministrstvo za delo je v sredo pojasnilo, da na to mesto predlaga Borisa Ružiča, ki dela na inšpektoratu za delo.

Brezovar bo ostal na inšpektoratu, kjer pa zanj še iščejo mesto. Sredi aprila je že zavrnil navedbe komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila suma kršitve dolžnega ravnanja in nasprotja interesov v njegovem ravnanju, v sredo pa se je za novinarska vprašanja glede postopka za njegovo razrešitev zavil v molk.

Ministrstvo za delo je postopek proti njemu začelo na poziv protikorupcijske komisije, ki je zoper inšpektorja prejela več prijav suma korupcije. Opozorila je, da je dlje časa in v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije. Komisija nadaljuje z ugotavljanjem morebitne opustitve dolžnega ravnanja tako v ministrstvu kot inšpektoratu.

Brezovar je delo glavnega inšpektorja opravljal od leta 1993, septembra 2009 pa ga je vlada kot edinega kandidata, ki se je prijavil na javni natečaj, ponovno imenovala na ta položaj.