c S

Ude: Ustavno sodišče pokazalo, da ne bo prevzemalo odgovornosti za zavračanje referendumov

21.04.2011 08:06 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Ustavno sodišče je z zavrnitvijo zahteve DZ za odločitev glede referenduma o arhivih dovolilo razpis referenduma, je za STA pojasnil nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. Po njegovem mnenju je ustavno sodišče z zavrnitvijo zahteve jasno pokazalo, da ne bo prevzemalo odgovornosti za sprejemanje in zavračanje referendumov o zakonodajnih postopkih.

"Ustavno sodišče je pokazalo, da ne bo prevzemalo funkcije tistih, ki dovoljujejo ali prepovedujejo referendume", poudarja Ude. Kot pojasnjuje, je ustavno sodišče odločilo, da ne bo tisto, ki po tekočem traku sprejema ali zavrača referendume v zakonodajnih postopkih in s tem prevzema odgovornost, ki jo morajo nositi državni svet in predlagatelji referenduma.

Ude pojasnjuje, da je ustavno sodišče to pokazalo "že pri prvi odklonitvi prepovedi referenduma o zakonu o malem delu". Je pa ustavno sodišče prepovedalo referendum v primeru zakona o izbrisanih, ker je zakon udejanjal odločbo ustavnega sodišča. Ustavni sodniki so se zato odločili, da je zakon protiustaven, pojasnjuje Ude. "Protiustavno je izpodbijati tak zakon, ki realizira stališče ustavnega sodišča", dodaja.

Ude še dodaja, da je določba, ki poslancem, ki so v DZ preglasovani, omogoča, da nato predlagajo referendum, sporna vsem pravnikom, po njegovem mnenju pa celo "absurdna".