c S

Upravno sodišče zavrnilo tožbo občine Koper, o upravičenosti dodelitve sredstev Stožicam ni odločalo

21.04.2011 08:00 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Upravno sodišče je v ponedeljek zavrnilo tožbo Mestne občine Koper zoper ministrstvo za šolstvo zaradi razpisa za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo, s pomočjo katerega so bile končane ljubljanske Stožice. Razpis ni bil diskriminatoren, je ugotovilo sodišče, ki pa ni presojalo o upravičenosti dodeljenih sredstev.

Kot so STA povedali na občini, je sodišče tožbo zavrnilo, ker je razsodilo, da razpisni merili regionalni kriterij (vadbene površine na prebivalca) in dosedanje financiranje športne infrastrukture, ki ju je izpodbijala občina, nista diskriminatorni.

Občina je tožbo vložila, ker glede na kriterije ni mogla doseči praga za nadaljnje ocenjevanje vloge. Upravno sodišče je po pojasnilih občine v obrazložitvi sodbe navedlo, da sta oba kriterija razumna, ker dajeta prednost regijam, ki so do sedaj prejele manj sredstev iz državnega proračuna.

Sodišče je tudi zavrglo tožbo, ki se je nanašala na odločbo ministrstva, s katero je to ugodilo prijavi Mestne občine Ljubljana (MOL) in odobrilo sofinanciranje projekta Stožice. Sodišče je namreč ugotovilo, da občina nima pravnega interesa, ker četudi bi bila omenjena odločba ministrstva odpravljena, koprska občina ne bi mogla izboljšati svojega položaja (ker, kot omenjeno, ni izpolnila pogojev, da bi ministrstvo njeno vlogo ocenjevalo tudi v drugem krogu).

Sodišče se tako v presojo upravičenosti podelitve razpisanih sredstev MOL in oceno njene vloge ter morebitnih nepravilnosti ni spuščalo, pravijo na koprski občini.

Gre za razpis, po katerem je ministrstvo gradnjo športnega centra Stožice sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskih sredstev.

Služba vlade za lokalno samoupravo je prejšnji teden ugotovila, da je bil eden od pogojev razpisa - pridobljeno uporabno dovoljenje - kršen, saj ima upravljalec le odločbo o poskusnem obratovanju. Služba je menila tudi, da utegneta biti kršena še dva pogoja javnega razpisa, in sicer pogoj zaprte finančne konstrukcije in velikost projekta pod 45 milijonov evrov.

Dodelitev evropskih sredstev stadionu v Stožicah sicer preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU).