c S

Trije napadalci na Mira Petka že dobili odškodnine

20.04.2011 11:21 Maribor, 20. aprila (STA) - Peterica, ki je bila leta 2005 oproščena napada na novinarja Večera Mira Petka, se je odločila, da bo od države zahtevala odškodnino. Neven Koludrović bo za 711 dni zapora dobil 80.000 evrov, Drago Hojnik pa 70.000 evrov. Stanislav Vogrinec je dobil 3000 evrov, višji znesek pa namerava iztožiti na sodišču, pišejo Slovenske Novice.

Koludrović je sicer zahteval 231.000 evrov, Hojnik pa nekaj več kot 124.000 evrov. Zahtevek Vogrinca pa je bil 49.000 evrov.

Najvišji odškodninski zahtevek je vložil Andrej Štruc, ki je bil med sojenjem označen za organizatorja napada. Za 714 dni, ki jih je neupravičeno preživel v celici, zahteva 412.000 evrov. Glede na razplet ostalih vpletenih pa se bo moral najverjetneje zadovoljiti s precej nižjim zneskom.

Branko Puc, ki je kot peti sedel na zatožni klopi, proti državi ni vložil tožbe zaradi neupravičenega pripora, saj je bil v času aretacij v priporu zaradi druge zadeve. Je pa vložil tožbo zaradi protipravnega kazenskega postopka. S tem sicer ni dosegel nič, saj mu ni uspelo dokazati, da je država ravnala nezakonito. Se pa je nad tem pritožil, piše časopis.

Kot je znano so leta 2001 neznanci napadli takratnega novinarja Večera Petka pred njegovo hišo. Na zatožno klop so sedli Štruc, Koludović, Hojnik, Vogrinec in Puc, ki pa so bili na murskosoboškem sodišču po petnajstmesečnem sojenju oproščeni. Sodbo je potrdilo tudi mariborsko višje sodišče. Kdo so napadalci na novinarja Petka do sedaj ni znano. Policisti sicer še vedno zbirajo dokaze za raziskavo primera, da bi prišli do naročnikov napada.