c S

Laško nadaljuje pogajanja z Agrokorjem o prodaji Mercatorja

20.04.2011 11:13 Laško, 20. aprila (STA) - Pivovarna Laško nadaljuje pogajanja s hrvaškim Agrokorjem o prodaji skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju. Pogajanja so "tekoča in korektna", veljavnost ponudb za nakup deleža v Mercatorju pa se izteče 30. aprila, je STA izvedela iz virov blizu Pivovarne Laško.

Laščani se vse bolj nagibajo k temu, da bi sami prodali svoj 23,34-odstotni delež v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju, ki je svojo ponudbo zvišal z 206 na 221 evrov za delnico. Vodstvo laške pivovarne namreč ocenjuje, da so njihovi pogoji za vstop v bančni konzorcij, ki bi oblikoval ponudbo za prodajo večinskega, 60-odstotnega deleža Mercatorja, očitno za bankirje nesprejemljivi, je STA še izvedela iz virov blizu pivovarne.

Način prodaje 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju - ali samostojno ali skupaj z bankami - je sicer odvisen od tega, ali se bodo Laščani z bankami uspeli dogovoriti glede reprograma posojil v višini 450 milijonov evrov. Večina posojil Pivovarne Laško zapade v poplačilo junija letos. Do takrat mora pivovarna dobiti svež kapital ali odprodati naložbe, med njimi v Mercatorju, v nasprotnem ji grozi insolventnost.

Interes za nakup deleža Laščanov v Mercatorju so sicer izkazali trije ponudniki - poleg Agrokorja še tuja naložbena sklada Mid Europa Partners ter Warburg Pincus. Uprava pivovarne se je zaradi spremenjenih dejavnikov v procesu prodaje nekaterim ponudnikom zahvalila za sodelovanje, z ostalimi pa vodi nadaljnja pogajanja.