c S

V DZ novele o sodiščih, sodniški službi in o gospodarskih družbah

20.04.2011 08:11 Ljubljana, 20. aprila (STA) - DZ bo danes med drugim obravnaval noveli zakonov o sodiščih in sodniški službi ter novelo zakona o gospodarskih družbah. Prvi dve vzpostavljata oddelke za sojenje v zahtevnejših zadevah gospodarske kriminalitete, tretja pa ureja področje morebitnega konflikta interesov poslovodnih oseb, ki so tihi družbeniki v podjetjih, s katerimi sodelujejo.

Predlog novele zakona o sodiščih predvideva, da se namesto enega specializiranega oddelka s sedežem pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki ga je predvidela že prejšnja novela, organizirajo štirje specializirani oddelki na območju okrožnih sodišč, kjer imajo sedež višja sodišča (Celje, Koper, Ljubljana in Maribor).

Z novelo zakona o sodiščih je povezana tudi novela zakona o sodniški službi. Spremembe so po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja vezane na vprašanje kriterijev za odločanje o tem, ali sodnik izkazuje posebno usposobljenost in izkušenost za dodelitev v specializiran oddelek, način dodelitve ter položaj sodnika v zvezi s to dodelitvijo.

Predlog novele o gospodarskih družbah pa določa, da mora poslovodstvo, izvršni direktor in prokurist družbe za sklenitev posla z drugo družbo, v kateri ima sam ali njegov ožji družinski član ali vsi skupaj delež, ki dosega desetino osnovnega kapitala, ali je sam ali njegov ožji družinski član tihi družbenik ali je na kakšni drugi pravni podlagi udeležen na dobičku družbe, pridobiti soglasje nadzornega sveta.

Poleg tega bodo poslanci danes obravnavali še predlog novele zakona o elektronskih komunikacijah, ki natančneje določa ukrep, s katerim lahko Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek) operaterju s pomembno tržno močjo naloži funkcionalno razdelitev družbe, in predlog novele zakona o finančnih zavarovanjih. Ta naj bi gospodarstvu omogočila lažji dostop do kreditov.