c S

Izvršni odbor za izstop DeSUS iz koalicije, vrstijo se pozivi k predčasnim volitvam

20.04.2011 08:08 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Izvršni odbor DeSUS je danes sklenil svetu stranke predlagati, naj DeSUS izstopi iz vladne koalicije. O sklepu bo 6. maja odločal še svet stranke. Predsednik Zares Gregor Golobič je Borutu Pahorju in Katarini Kresal predlagal razmislek o odstopu vseh treh s funkcij v vladi. V SDS in nekaterih drugih strankah pa pozivajo k predčasnim volitvam.

Kot vzroke je predsednik DeSUS Karl Erjavec vnovič navedel nestrinjanje s pokojninsko reformo in odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan. Poudaril je, da se bo DeSUS kljub temu trudil konstruktivno sodelovati v državnem zboru, sicer pa se je zavzel za predčasne volitve.

Pred sejo izvršnega odbora se je Erjavec sestal s premierom Borutom Pahorjem, ki pa po besedah Erjavca dvomi, da bi se bili poslanci pripravljeni sami razpustiti. S premierom sta preučevala možnosti za rešitev nastalega zapleta, vendar pa pogovor "ni prinesel nobenega napredka". Pahorju je dejal, da je bil DeSUS ves čas mandata v podrejenem položaju in da njihovi predlogi, tudi če so bili dobri, niso bili sprejeti. Tudi glede pokojninske reforme sta po besedah Erjavca ugotovila, da ni možnosti za zbližanje stališč.

Kot meni Erjavec, manjšinska vlada nima veliko možnosti, da bi zaključila mandat. "Odhod DeSUS iz vlade je prvi korak k deblokadi vlade, naslednjega pa mora storiti predsednik vlade," je povedal.

Po njegovih besedah so odločitev o predlogu za izstop iz koalicije sprejeli soglasno. "Vsi smo mnenja, da stranka DeSUS ne more več sodelovati v tej koaliciji, kjer tudi ni posluha za poštenje," je poudaril Erjavec. Ob tem je omenil delo Trobec Bučanove, ki je po njegovih besedah skušala svoje delo opravljati pošteno.

Ministrica v odhajanju je na novinarski konferenci poudarila, da jo je Pahor sicer z besedami vedno podpiral, vendar je to za delo ministra po njeni oceni premalo. "Rabila bi širšo podporo, a me je predsednik vlade podpiral toliko, kot mu je bilo dopuščeno," je poudarila.

Kot pravi minister za okolje in prostor Roko Žarnić, se s tem končuje "eno obdobje njegovega političnega udejstvovanja". Njegov odstop bo, če bo svet stranke podprl predlog o odhodu, del običajnega postopka, je dejal. Svoje delo sicer ocenjuje kot uspešno, napoveduje pa, da bo ostal v politiki.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec pa je povedal, da so sklep o izstopu podprli tudi vsi njihovi poslanci.

Pahor se je na današnje dogajanje odzval le pisno. V sporočilu za javnost je poudaril, da se popolnoma zaveda izjemne odgovornosti za vodenje vlade in države in ostaja zvest reformni politiki, prizadeval pa si bo prepričati ljudi o pomenu pokojninske reforme za gospodarsko in socialno stabilnost države. V tem smislu bo po mnenju Pahorja velika preizkušnja uspeh pokojninske reforme na referendumu.

Tako so iz Pahorjevega kabineta sporočili po rednem kolegiju pri predsedniku vlade, ki se ga prvak DeSUS Erjavec danes ni udeležil, čeprav se na njem običajno srečujejo predsedniki vseh koalicijskih strank.

Predsednik Zares in minister za znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa je na kolegiju predsedniku vlade in SD Borutu Pahorju ter predsednici LDS Katarini Kresal predlagal, da razmislijo o možnosti, da bi vsi trije odstopili s funkcij v vladi. Večina vlade bi lahko po njegovih besedah ostala enaka, zgodila bi se torej "le" menjava določenih ministrov, vključno z ministri DeSUS, ki, kot je poudaril Golobič, pravzaprav odhajajo iz vlade.

Stranke SD, Zares in LDS bi sicer vladi še naprej zagotavljale podporo, novega mandatarja pa bi izbrala največja parlamentarna stranka SD. Po ocenah Golobiča bi bilo moč postopke menjave mandatarja speljati že v maju.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je mnenja, da "neka resna in odgovorna vlada ne vrže puške v koruzo, zato ker se je en igralec odločil, da se ne igra več". Obenem je opozorila, da že od prejšnjega tedna govori, da si bo treba v neki točki priznati, da tako ne gre več naprej in se morajo umakniti. Predlog Golobiča se ji zato ne zdi "nič posebno novega" ali nekaj, kar zanjo ne bi bilo sprejemljivo.

Odločitev izvršnega odbora DeSUS za izstop iz koalicije po mnenju vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra pomeni, da je treba čim prej vzpostaviti čisto sliko razmerij med koalicijo in opozicijo v državnem zboru. Predčasne volitve po njegovi oceni niso potrebne, pač pa je treba čim prej predlagati nove ministre in nadaljevati z delom.

Vodja poslancev Zares Franco Juri meni, da je pred predčasnimi volitvami še veliko drugih možnosti znotraj sedanje koalicije. Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa je izrazil veselje, "da je Erjavec presekal in prekinil dvoličnost".

V opozicijski SDS so v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju in predsedniku DZ Pavlu Gantarju ponudili pomoč glasov njihovih poslancev, ki bi skupaj s poslanskimi glasovi SD omogočili izpolnitev ustavnih pogojev za razpis predčasnih volitev. Po Golobičevem mnenju je pobuda SDS "komplementarna" s pobudo, ki jo je danes koalicijskim partnerjem predstavila stranka Zares.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pričakuje, da bo koalicija spoznala, da so predčasne volitve edina prava in racionalna rešitev za državo.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je prepričan, da se z izstopom DeSUS iz koalicije v DZ ne bo nič spremenilo, saj je DeSUS z vlado sodeloval le "sem ter tja".

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič opozarja, da mora končno odločitev glede izstopa stranke DeSUS iz koalicije sprejeti še svet stranke.

Da so predčasne volitve nujno potrebne, menijo tudi v zunajparlamentarni stranki NSi. Slovenija po njihovi oceni potrebuje takšno vlado, ki bo znala tudi preseči medsebojno koalicijsko napenjanje mišic. V Gospodarski zbornici Slovenije pa vlado pozivajo, naj se zave svoje odgovornosti in jo tudi izvaja. Trenutno 'kupčkanje' med političnimi strankami predstavlja igranje z usodo slovenske države, menijo.

Če bo DeSUS res izstopil iz koalicije, bo imela ta v državnem zboru le še 42 poslancev. Poslanska skupina SD jih ima 28, Zares 9 in LDS 5. V primeru obstoja vlade, bi bila ta torej manjšinska. Možno bi bilo tudi, da se vzpostavi tehnična vlada, v kateri bi sedeli strokovnjaki in ne politiki. Analitiki menijo, da so ob morebitnemu odstopu DeSUS iz vlade predčasne volitve ena od boljših možnosti, čeprav so še vedno malo verjetne.