c S

Usoda ustanovitve občine Ankaran še vedno negotova

20.04.2011 08:07 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Tudi po splošni razpravi o noveli zakona o ustanovitvi občin še ni jasno, kakšna bo usoda najnovejšega predloga za ustanovitev občine Ankaran, saj so mnenja do tega vprašanja deljena tudi znotraj poslanskih skupin. Kakšno je razmerje moči v prid in proti predlogu, bo znano v sredo, ko bodo glasovali o primernosti predloga za nadaljnjo obravnavo.

Poslanci imajo namreč znova na mizi predlog za ustanovitev občine Ankaran, o katerem so danes opravili splošno razpravo. Potem ko je bil postopek ustanavljanja občine že dvakrat ustavljen na matičnem odboru, so novelo zakona o ustanovitvi občin znova vložili vodje koalicijskih poslanskih skupin in poslanske skupine SLS.

Sprememba zakona o ustanovitvi občin je v primeru Ankarana "morda majhna zgodba za državo, vsekakor pa je velika zgodba za naš odnos do pravne države, lokalne samouprave in do demokracije obče", je v imenu predlagateljev dejal Franco Juri (Zares). Vprašal se je, zakaj še ni obveljala volja krajanov po lastni občini, izražena na referendumu, ter ni upoštevana odločba ustavnega sodišča.

"Marsikateri odgovor na silovito nasprotovanje občini Ankaran gre iskati prav v intenzivnem in nepreglednem trgovanju z zemljišči v Ankaranu, Valdoltri in Debelem rtiču," opozarja Juri. Po njegovi oceni poslanci danes razpravljajo o zadevi, ki bi jo morali že zdavnaj rešiti ob spoštovanju osnov demokracije, lokalne samouprave, pravice, pravne države in ustavnosti.

Kakšna bo usoda predlagane ustanovitve občine Ankaran, je trenutno nemogoče napovedati, saj imajo do tega vprašanja različne poglede tudi znotraj poslanskih skupin. Stališča poslanske skupine tako denimo niso predstavili v poslanski skupini SD.

V Zares se bo po besedah Francija Keka večina poslancev opredelila za zakon. Mnenja v poslanski skupin so bila sicer ves čas deljena, saj so po eni strani tehtali med načelnim nasprotovanjem nadaljnji drobitvi občin in argumenti ustavnega sodišča. Pri večini poslancev Zares je prevladal slednji argument, zato bodo ustanovitev nove občine podprli.

V SDS predloga ne bodo podprli, saj menijo, da bi morali najprej rešiti vprašanje neustavnosti Mestne občine Koper, ki jo je pred leti ugotovilo ustavno sodišče. Pobuda za ustanovitev občine Ankaran pa tega problema ne rešuje, temveč še poglablja, meni Zvonko Lah. Dodaja še, da občina Ankaran ne izpolnjuje zakonskih pogojev za ustanovitev.

Poslanci SLS opozarjajo, da je ustanovitev občine ustavna pravica, zato zakon pozdravljajo in odkrito podpirajo, je dejal Franc Bogovič. Poslanca tudi veseli, da o predlogu tokrat razpravlja DZ, saj so se vsi dosedanji poskusi končali na delovnem telesu. Sedaj pa se bo ob glasovanju jasno pokazalo, kdo bo ustanovitev občine podprl in "kateri poslanci so se skrivali za sklepi matičnega delovnega telesa".

Tudi v DeSUS imajo do predloga še vedno deljena mnenja. Kot je dejal Matjaž Zanoškar, je dejstvo, da Ankaran ne izpolnjuje pogojev za ustanovitev občine, po drugi strani pa je temu naklonjena volja ljudstva. To je bila v poslanski skupini ves čas temeljna dilema, pojasnjuje Zanoškar in napoveduje, da bodo poslanci DeSUS glasovali vsak po svoji vesti.

Po mnenju Boruta Sajovica (LDS) pa ni vprašanje, kdo od poslancev bo ustanovitev občine podprl, ključno je namreč, da proceduro pripeljejo do konca. "Odločitev vsakega od nas naj bo takšna, kakršno si pri sebi predstavlja, tudi dilema okoli ustavnega sodišča, ki nam je naložilo, da naj o tem odločimo v skladu s svojim prepričanjem in svojo vestjo, je na mestu," pravi Sajovic.

Enotno nepodporo predlogu pa so napovedali nepovezani poslanci. Po besedah Vilija Rezmana bi bilo napačno, če bi se preveč sklicevali na voljo ljudi mimo zakonodaje. Opozoril je še na ravnanje vlade v tem postopku, ki je bilo ves čas "mencavo", vlada pa ni znala zavzeti jasnega stališča.