c S

Trobec Bučanova se lahko vrne nazaj na pravosodno ministrstvo

19.04.2011 15:00 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Duša Trobec Bučan se lahko po nepreklicnem odstopu z mesta ministrice za lokalno samoupravo vrne nazaj na delovno mesto na ministrstvo za pravosodje. V kolikor vrnitev ne bi bila mogoča, pa lahko eno leto koristi ministrsko nadomestilo plače, so za STA potrdili na omenjenem ministrstvu.

Trobec Bučanova je po današnji seji izvršnega odbora DeSUS napovedala, da bo po prenehanju funkcije takoj začela iskati službo, saj si ne predstavlja, da bi bila dolgo brez dela. Do takrat pa bo koristila nadomestilo plače.

Da se lahko Trobec Bučanova vrne nazaj na staro delovno mesto po mnenju pravosodnega ministrstva izhaja iz mnenja "glede uveljavljanja pravic funkcionarjev po prenehanju mandata", ki ga je oktobra 2008 napisal takratni minister za javno upravo Gregor Virant.

Mnenje, sklicujoč se na zakon o vladi in zakon o poslancih, navaja, da imajo ministri, ki jim je prenehala funkcija, pravico, da se v treh mesecih po preneh anju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali pred tem, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe, do takrat pa prejemajo nadomestilo plače.

Minister, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, niti ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, pa ima pravico do nadomestila plače v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo. To pravico ima vse, dokler se ne zaposli oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev, vendar najdlje eno leto od prenehanja mandata.

Podobni pogoji po zakonu o vladi ob smiselni uporabi zakona o funkcionarjih v državnih organih veljajo tudi za državne sekretarje, izhaja iz omenjenega mnenja ministrstva za javno upravo.

Preden je Duša Trobec Bučan postala ministrica, je bila državna sekretarka v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, še pred tem pa, od oktobra 2008 do decembra 2009, pa sekretarka na ministrstvu za pravosodje.

Kot ministrica za lokalno samoupravo je sicer nepreklicno odstopila v ponedeljek. V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da so tudi uradno prejeli njeno odstopno izjavo.