c S

V koaliciji ogorčeni nad predlogom za testiranje funkcionarjev na prepovedane droge

19.04.2011 15:00 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Predlog zakona za obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga predlagajo poslanci SDS, ne bo prestal prve obravnave, je pokazala splošna razprava v DZ. V koaliciji so namreč nad predlogom ogorčeni, saj po njihovi oceni pretirano posega v zasebnost funkcionarjev, njegov namen pa naj bi bil zgolj obračun s političnimi nasprotniki.

Poslanci SDS z zakonom predlagajo, da bi bili poslanci, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji enkrat na leto testirani na prepovedane droge. Izbor funkcionarjev bi z žrebom določila posebna komisija, testiranje pa bi izvajal institut za sodno medicino. Rezultati bi bili dostopni javnosti, pozitiven izvid pa ne bi sprožal kazenskih sankcij. "Gre za preventivni ukrep in kvečjemu za moralni pritisk na funkcionarja, da pri sprejemanju pomembnih odločitev ohrani trezno glavo," je v imenu predlagateljev dejal France Cukjati.

Poslanec ugotavlja, da je droga med politiki vse bolj razširjena, javnost pa ima po njegovih besedah pravico vedeti, ali je javni funkcionar pri svojem ravnanju pod nezaželenim škodljivim vplivom. Cukjati zavrača očitke, da gre za protiustaven poseg v zasebnost. "Tudi policijsko testiranje vinjenosti za volanom se ne smatra za protiustavno kršenje zasebnosti, pa drogiran politik lahko naredi neprimerno več škode državljanom kot vinjen voznik za volanom," še poudarja Cukjati.

"Tisti funkcionarji, ki delujejo pod vplivom prepovedanih drog, ogrožajo sebe in druge, saj zaradi stanja ali izsiljevanja ne sprejemajo ravno treznih odločitev. Če je takšnih primerov več in nastopajo v ustrezni kombinaciji, so posledice njihovega delovanja lahko izjemno škodljive in nevarne. Vsaka še tako slaba odločitev je za njih lahko fantastičen dan. Takšnih fantastičnih dni pa je bilo v tem mandatu že preveč," pa je v imenu poslanske skupine SDS dejal Štefan Tisel.

V koaliciji pa so nad predlogom ogorčeni. Po mnenju Dejana Levaniča (SD) je to eden najslabših zakonov v zgodovini parlamentarizma, ki ne vzdrži resne vsebinske presoje. Predlog tudi znižuje že tako nizek ugled celotne politike, s takšnimi ravnanji pa v SDS "gojijo ljudomrzno politiko, ki dodatno vznemirja ljudi". Levanič še ocenjuje, da je predlog žaljiv za vse funkcionarje. Kot pravi, predlog v DZ ne bo potrjen, "če je vsaj polovica poslance treznih in ni pod vplivom prepovedanih substanc".

Francu Juriju (Zares) pa se je ob branju predloga postavilo vprašanje, "ali ne bi testirali avtorja tega predloga". SDS se je po njegovem mnenju na svojevrsten način lotil napada na svoje politične nasprotnike, "v luči tako imenovane morale in etike". Predlog predstavlja očiten poseg v zasebnost posameznika, zadnja organizacija, ki je na podoben način posegala v dostojanstvo in zasebnost, pa je bila Udba, ugotavlja Juri in dodaja, da je "sedaj jasno, kdo je pravo naslednik duha tistega totalitarizma".

Tudi Milan Gumzar (LDS) opozarja, da je predlog diskriminatoren in pretirano posega v zasebnost funkcionarjev. Res je sicer, da so funkcionarji bolj izpostavljeni javnosti, a to še ne pomeni, da je dovoljen čisto vsak poseg v zasebnost brez kakršnih koli omejitev, poudarja. Opozarja, da med psihoaktivne snovi sodi tudi alkohol, ki ravno tako lahko vpliva na ravnanja funkcionarjev, pa v predlogu ni omenjen.

Tudi poslance opozicijske SLS predlagatelji z zakonom niso prepričali. "Če imate v mislih konkretne posameznike, povejte, koga mislite, ne pa da kar počez testiramo vse," pravi Jakob Presečnik. Predlagatelji po njegovem mnenju pozabljajo, da je tudi alkohol škodljiva substanca, ki lahko vpliva na odločanje in presojo funkcionarjev. Presečnik še dodaja, da nasprotujejo takšnemu namigovanju in poniževanju poslancev.

Nad predlogom je ogorčen tudi nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, ki pravi da ga v poslanski skupini "z gnusom zavračajo". Vprašal se je, "pod kakšnim vplivom so bili tisti, ki so ponaredili arhivske dokumente" ter "kakšno testiranje predlagate za tiste, ki se izživljajo nad mrtvim človekom, ki so ga ogrizli psi". Po njegovi oceni je edini cilj predlagateljev spraviti v javnost izmišljene insinuacije.

Da bodo predlog v prvem branju podprli, so napovedali tudi v SNS. "Ne vem, zakaj takšen silen odpor proti temu, da se zakon sprejme. Jaz bi rekel, da je vlado očitno zelo zelo strah, da bi se kaj izvedelo," pravi Zmago Jelinčič. Miran Györek pa je pojasnil, da bo treba vsebino zakona še dodelati, sicer bo odprl številna vprašanja, denimo ustavnopravna.