c S

Soboški župan Štihec dobil tožbo proti državi v zadevi Piramida

19.04.2011 14:59 Murska Sobota, 19. aprila (STA) - Županu soboške občine Antonu Štihcu mora država plačati 2.000 evrov odškodnine, ker so mu med preiskavo na občini v zadevi Piramida kriminalisti protipravno omejevali gibanje, zaradi česar javnosti ni mogel sporočiti, da ni osumljen, ne preiskovanec, niti pridržan.

"Sodišče je ugotovilo, da je pomanjkanje mojega odziva na klice medijev kot posledica omejevanja s strani kriminalistov spodbudilo špekulacije medijev o moji pridržanosti, moje ime pa se je posledično neupravičeno pojavilo med osumljenci v preiskavi koruptivnih kaznivih dejanj. Sodišče je sledilo je sledilo navedbam, da bom zaradi tega deležen negativnega pečata oz. etikete osumljenca kaznivega dejanja, kar vpliva na moje dobro ime še dolgo po samem dogodku," je na novinarski konferenci povedal Štihec, ki bo odškodnino podaril socialno šibki družini v občini.

Preiskava v povezavi z letalskim muzejem EU je na občini potekala 9. marca lani, v javnosti pa se je Štihčevo ime pojavljalo skupaj s štirimi uradnimi osumljenci. Kot pravi, so mediji njegovo sliko objavljali skupaj z njihovimi in ga tako "naredili" za petega osumljenca.

Štihec, zastopal ga je odvetnik Franci Matoz, še dodaja, da je med preiskavo kriminaliste opozoril, da mu povzročajo škodo, ker mediji že pišejo, da je osumljenec, da je pridržan in da je hišna preiskava tudi pri njem doma, vendar se na klice medijev ni smel odzvati in navedb negirati. Zato je vložil civilno tožbo proti državi zaradi omejevanja gibanja in komuniciranja. Upa pa tudi, da bo sodba, ki sicer še ni pravnomočna, oprala madež z njegovega županskega dela ter vestnega in zakonitega dela delavcev občine.

Z Generalne policijske uprave pa so sporočili, da policija ne more komentirati odločitev sodišč. Sicer so vse aktivnosti v času opravljanja preiskave prostorov usmerjene v zavarovanje dokazov za uspešno izvedbo predkazenskega postopka. Preiskava prostorov je, kot pravijo, potekala zakonito, postopki kriminalistov so bili strokovni, kriminalisti pa niso nikomur protipravno odvzeli prostosti. Osebe, ki so bile udeležene, na postopek in zapisnik po koncu preiskav niso imele nikakršnih pripomb.