c S

Vrhovno sodišče za revizijo sodbe o stopniščni skupščini Laškega

19.04.2011 13:18 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Vrhovno sodišče RS je sklenilo dopustiti revizijo sodbe Višjega sodišča v Celju o ničnosti t.i. stopniščne skupščine Pivovarne Laško, so danes sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD). V združenju z odločitvijo zadovoljni.

VZMD je konec januarja na vrhovno sodišče vložil predlog za dopustitev revizije sodbe Višjega sodišča v Celju z dne 24. novembra lani, s katero je bil pravnomočno končan spor oziroma dosojena ničnost izvirne 15. skupščine družbe Pivovarna Laško z dne 29. maja 2009 (t.i. stopniščna skupščina).

Vrhovno sodišče pa je sklenilo, da dopusti revizijo glede pravnega vprašanja, ali je bil preklic skupščine delničarjev tožene stranke veljaven, čeprav niti zakon o gospodarskih družbah niti statut tožene stranke ne določata oblike in postopka preklica skupščine.

"To pomeni, da je Vrhovno sodišče RS sklenilo presojati o veljavnosti poizkusa preklica izvirne 15. skupščine družbe Pivovarna Laško s strani takratnega predsednika uprave Boška Šrota ter posledično tudi o veljavnosti sklepov omenjene skupščine," pojasnjujejo v združenju. Med drugim so takrat izvolili dva člana nadzornega sveta na podlagi nasprotnega predloga VZMD, ki jima je bilo doslej onemogočeno delo.

V VZMD so ocenili, da se je s tem potrdilo njihovo prepričanje o utemeljenosti in upravičenosti njihovega predloga, "nenazadnje tudi z vidika daljnosežnih ter izjemno negativnih posledic sodbe višjega sodišča v Celju, ki prinaša sodno dopustitev splošne korporacijske prakse preklicevanja skupščin delničarjev kadarkoli, kakorkoli, brez ali pa s popolnoma nesprejemljivimi razlogi," je prejeti sklep pospremil predsednik VZMD Kristjan Verbič.

Pivovarna Laško je takrat še pod vodstvom Boška Šrota preklicala za 29. maj 2009 sklicano skupščino. Mali delničarji so nato na pobudo VZMD izvedli skupščino na stopnicah pred vhodom v dvorano, kjer naj bi bila skupščina družbe. Tako izvedena skupščina je sprožila vrsto pravnih postopkov.

Okrožno sodišče v Celju je odločilo, da so sklepi stopniščne skupščine nični, Višje sodišče v Celju pa je pritožbo VZMD in družbe Electa zoper to sodbo zavrnilo kot neutemeljeno, s čimer je sodba okrožnega sodišča postala pravnomočna.