c S

Sojenje v zadevi Čista lopata se nadaljuje s prebiranjem listinskih dokazov

19.04.2011 11:55 Ljubljana, 19. aprila (STA) - V današnjem nadaljevanju sojenja v zadevi Čista lopata na ljubljanskem okrožnem sodišču je sodnica Alenka Podjed prebirala listinske dokaze, povezane s kaznivimi dejanju domnevnega policijskega sodelavca Antona Urbasa. Urbasu so namreč sodili zaradi preprodaje ukradenih traktorjev.

Podjedova je tako med drugim prebrala Urbasovo pričanje, v katerem je pojasnil, da je že več let tajni policijski sodelavec, s policijo pa da je sodeloval tudi v zadevi Čista lopata. Prav tako naj bi Urbas po lastnih besedah sodeloval tudi z nemško tajno policijo in slovenskim kriminalistom Robertom Slodejem.

Znano je namreč, da je bil Urbas tisti, ki je informacijo o domnevnem nezakonitem ravnanju Ivana Zidarja posredoval nemškemu kriminalistu Gerhardu Schaffnerju. Schaffner je pojasnil, da mu je slovenski informator, torej Urbas, govoril o domnevnih nepravilnostih v družbi SCT, sam pa je naslednji dan informacijo prek faksa poslal Slodeju.

Urbas je že pred meseci na sodišču pojasnil, da ga je Slodej prisilil, naj v Nemčijo pošlje namišljeno zgodbo, saj da je želel Slodej preganjati Zidarja. Slodej je te trditve večkrat zanikal.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Naslednja obravnava v zadevi Čista lopata bo v petek.